Annons

Thomas Sekelius liv - raketkarriär med bakslag

Växjö • Publicerad 1 mars 2019 • Uppdaterad 14 januari 2020
.
.Foto: Peter Ottosson

Texten publicerades först i VXO Weekend i februari 2019.

Han är Växjösonen som har tagit influencerbranschen med storm och blivit Youtuber, artist och författare. På bara några år har Thomas Sekelius gått från okänd till välkänd. Men vägen dit har inte varit enkel och framgångarna har haft ett dyrt pris.

Annons

Med över 300 000 prenumeranter på Youtube och nästan 250 000 följare på Instagram har Thomas Sekelius varit en av Sveriges mest lysande stjärnor på sociala medier de senaste åren. Den 21-årige influencern slog igenom under gymnasietiden med Youtubeklipp från pojkrummet i Växjö. Sedan dess har han gjort stor succé, prisats på såväl Guldtuben, Nordens största gala för digitala kreatörer, som Ellegalan och QX Gaygalan.

När VXO Weekend får en lång pratstund med Thomas Sekelius är han nyligen hemkommen från en resa i Sydamerika. En resa som var väl dokumenterad på Instagram och Youtube för de hundratusentals personer som har valt att klicka på följ eller prenumerera. Sociala medier är Thomas Sekelius jobb, även om han de senaste åren har adderat flera strängar på sin lyra, så som musikskapande, skrivande, skönhet och mode.

– Jag är allt möjligt och ingenting skulle jag säga. Jag trodde när jag var 19 år att jag hade hittat mig själv till hundra procent. Att det här är Thomas och jag vet vem jag är. Men att hitta sig själv är ingen engångsföreteelse utan det sker hela tiden. Jag är utåtriktad men ändå väldigt inåt. För ett år sedan lärde jag mig att jag är introvert, jag som alltid har trott att jag är extrovert.

Foto: Olle Norgren/United screens

Han växte upp med sin mamma, pappa och storasyster i Växjö och beskriver sin barndom med familjen som väldigt bra. Men på högstadiet uppstod många och stora problem.

– Alla började hitta sig själva och det fanns en stor osäkerhet kring allt. De flesta i min klass var väldigt normativa och smälte in väldigt bra i gruppen. Därför var det också lätt för dem att ge sig på en person som mig. De som ville smälta in i gruppen gav sig på mig för att passa in och jag var ett svart får, säger Thomas Sekelius och fortsätter:

– Jag var väldigt rädd och osäker när jag gick till skolan. Ingen dag var inte den andra lik. Vissa dagar kunde jag komma till skolan och vara helt accepterad och andra dagar kallades jag för bög konstant och blev slagen. Jag visste aldrig vad nästa dag hade att komma med.

Thomas Sekelius var Bris-Idol 2017.
Thomas Sekelius var Bris-Idol 2017.Foto: Peter Knutson

Det sista året på högstadiet innefattade ångest, ätstörningar, självskadebeteende och många möten hos barn- och ungdomspsykiatrin. Men hjälpen fungerade och vändningen kom på gymnasiet på Katedralskolan, där Thomas insåg vilka som var hans riktiga vänner.

– Det var först på gymnasiet som jag kunde slappna av och tänka på vem jag var, vad jag hade för intressen och vad jag ville göra. Tidigare hade allt mitt fokus gått till att smälta in så gott som möjligt och inte sticka ut. Att inte ge folk någon anledning att gå på mig.

Det var också vid den tiden som Thomas Sekelius upptäckte sitt sminkintresse. I samband med Musiktilläggets vårshow 2015 fick han vara med i sminkgruppen. Ju mer han höll på med det, ju större blev intresset. Han startade en blogg där han började göra sminkningar och snart började följarna efterlysa videoklipp.

– Den 1 juni 2015 startade jag min kanal på Youtube. Jag kunde ingenting om redigeringsprogrammet så det tog en hel vecka att redigera den första videon. Men jag testade mig fram och har lärt mig under tidens gång.

Annons

Varför tror du att du blev så pass stor på kort tid?

– Jag tror att jag är rolig att kolla på, att jag har mycket energi. Om jag hade börjat idag hade det varit en annan grej, för nu finns det många som gör det som jag gör. Det finns killar som sminkar sig och som vloggar. Men då var det ganska nytt så jag tror att kombinationen av tidpunkten när jag började och hur jag var som person spelade roll.

.
.Foto: Ida Svensson

På sin Youtubekanal delar Thomas Sekelius med sig av sitt liv och hans mest sedda klipp är en vlogg, ett klipp där tittarna får följa med under en dag. Videons namn är ”Vad finns i ett lösbröst?” och i vloggen får tittarna se när Thomas tar sönder ett lösbröst för att se vad det innehåller.

– Min tanke var att jag skulle vlogga och måste ha en titel till min video. ”Jag har ett lösbröst hemma, låt oss ta sönder det”, tänkte jag. Det är oftast videorna som jag lägger minst tid på som går bäst på kanalen. En gång spelade jag och en kompis in i åtta timmar i min lägenhet, som ett Big Brother-program. När jag skulle redigera den så kraschade datorn gång på gång. Det tog fem dagar att redigera och det var verkligen blod, svett och tårar. Jag är jättenöjd med den men den fick inte de klick som jag trodde att den skulle få från början.

Thomas Sekelius får ett annat tonfall när han pratar om jobbet och det märks tydligt att de hundratusentals följarna betyder mycket. Han beskriver hur han kan sitta med något i en vecka utan att ta någon större paus bara för att han brinner för det så mycket.

– Det blir som en inre mani typ. Jag kopplar bort allt som heter vardagsliv för att jag blir så upptagen med det här. Så var det med Youtube i början och så är det med musiken nu.

Foto: Thomas Sekelius

Den positiva, spralliga killen från Växjö vill hela tiden göra något nytt och utvecklas i det. Det har synts under de senaste tre, fyra åren och hans utveckling har varit närmast explosionsartad.

Han har gått från att göra videos i sitt pojkrum i Växjö till att flytta till Stockholm, bli en stor profil på sociala medier, släppa musik som artist och i höstas debuterade han också som författare. Men framgångarna har också haft ett mycket högt pris.

– För ett och ett halvt år sedan gick jag in i väggen. Jag hade då jättemycket jobb med både Youtube och som artist. Jag gjorde Årets Pridelåt 2017 och under den veckan sjöng jag flera gånger om dagen, samtidigt som jag vloggade och redigerade videos för publicering redan dagen efter. Det var mycket kors och tvärs och blev för mycket.

Efter en resa till Frankrike, där Thomas deltog i Fångarna på fortet, åkte han till Göteborg för ett samarbete.

Annons

– Jag vaknade upp på mitt hotellrum och bröt ihop helt och hållet. Jag vet inte riktigt varför men jag vaknade med ett tryck över bröstet. Jag har aldrig gråtit så mycket i hela mitt liv. Jag blev sängliggandes och att bara göra helt vanliga saker blev påfrestande. Det har varit så himla jobbigt och jag känner att jag typ sviker mig själv för att jag inte ens orkar ta mig upp från sängen. Jag vet vad jag har för kapacitet och vet att jag kan jobba som ingen annan.

Thomas Sekelius jobbar nu på att försöka återställa sig själv som han var innan. Om han jobbar hårt i ett par dagar tar han en dag ledig för att återställa sig själv. Han beskriver att det har varit en lång process och att man ibland kan ha en bra dag som sedan följs av ”en hel vecka som är skit”.

– Istället för att försöka kanalisera den gamla Thomas och försöka gå tillbaka till den som jag var innan så vill jag vara den jag är idag. Jag vill jobba med det jag kan och även om Youtube är jättekul vill jag styra livet mer mot mode och musik. Jag vill inte försöka vara någon på Youtube som jag inte är. Det ska vara den som jag är i verkligheten och jag vill inte sitta och försöka vara jättesprallig när jag egentligen inte ens vill spela in.

Vad drömmer du om i framtiden?

– Jag vill ha som ett paraplyyrke med mina favoritgrejer, mode, sociala medier och musik. Jag ska bli modell och fortsätta med min musik. Jag har alltid tyckt om kläder men i samband med att jag vann ”Årets Look” på Ellegalan 2018 så har intresset för Highfashion ökat. Jag har tyckt att det har varit kul att vara maxad, over the top, men det har blivit mer modeinriktat än ”jag ska ha så mycket bling på mig att folk blir bländade”.

Tomas Sekelius
Tomas SekeliusFoto: Pressbild

Under våren 2017 släpptes Thomas Sekelius debutsingel ”Awakening” och sedan dess har ett par nya låtar släppts, bland annat den officiella Pridelåten 2017, ”One More In The Crowd”. I mars kommer ny musik från 21-åringen.

– Jag vill ta med folk på min personliga utveckling. Det som finns ute nu är ganska olikt det som kommer framöver. Den musik som jag ska släppa nu är mycket djupare och texten är skriven helt och hållet av mig.

Den första låten som kommer att släppas har de hållit på med i ett år. Thomas Sekelius är en så pass stor perfektionist att han ”nästan blir arg på sig själv”.

– Även om låten är klar går jag runt och tänker på den. Att det är något som jag vill ändra på den. Problemet nu är att om jag har en låt så finns det 120 000 sätt att göra om den på. Jag tänker på om det finns något sätt som är bättre än det vi redan har, om och om igen. Till slut hamnar man på hårdrock och tänker: Nej, nu har du övertänkt det här, säger Thomas och skrattar.

Foto: Linnea Carlsson

I september förra året släppte han också boken ”Two faced”, en sminkbok med självbiografiska inslag.

Annons

– Jag är så glad att jag kunde skriva boken på det sätt som jag ville. Det var inte ”så här måste du sminka dig” utan på mitt sätt. Jag skriver på ett sätt som är jordnära och relaterbart, mer skönlitterärt än sminktekniskt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag kan påverka och inspirera. Jag uppmanar folk att komma ut, vara sig själva och behandla sina kompisar på ett bättre sätt. Det är det fetaste och det jag är mest stolt över. Att jag kan vara med och göra världen till en bättre plats. Mina följare betyder allt och jag kan tacka dem för allt jag har gjort och det som komma skall. Det är mitt jobb, min hobby och min familj. Det är en sjuk grej egentligen, här har jag suttit framför en kamera och typ lallat och haft skitkul. Därför vill folk följa mig och ser en som en vän trots att de inte känner mig. Det är en svår grej att greppa.

Men trots att han flyttade från Växjö till Stockholm för ett par år sedan har staden och Kronoberg fortfarande en speciell plats i Sekelius hjärta. Han var en av finalister i P4 Kronobergs tävling Årets Kronobergare tidigare i år.

– Jag gillar verkligen Växjö, för mig är det en perfekt kombination av en storstad och en småstad. Man kan få utelivet, sitta och ta en kaffe på Askelyckan medan folk är ute på stan och sedan åka ut någonstans och få den här lantliga känslan. Jag kommer aldrig skämmas över Växjö och förstår inte folk som vill dölja sitt ursprung.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons