Annons

Tio framgångsrika år – fler jobb är möjligt!

Alliansregeringen genomförde ett avdrag för hushållsnära tjänster 2007. Reformen fyller idag tio år och har hittills visat goda resultat. Det är nu hög tid att ta nya steg för att skapa ännu fler jobb, skriver Växjös två moderata kommunalråd.
Publicerad 1 juli 2017
Foto: Sonja Palm, Barometern
Foto: Sonja Palm, Barometern

Det här är en inskickad debattartikel.

RUT-avdraget är positivt för arbetsmarknaden på två olika sätt; dels sysselsätter branschen ca 20 000 personer, dels används det av fler än 700 000 personer som därmed får mer tid till arbete. Sedan avdraget infördes 2007 har tusentals jobb skapats och sedan 2009 har antalet användare sjudubblats. Avdraget används dessutom i fler inkomstgrupper än tidigare, då hushållsnära tjänster främst användes av de som hade de största inkomsterna. Fler jobb i tjänstesektorn är dessutom bra för miljön. RUT-reformen har idag stöd av riksdagens fem blågröna partier och också Miljöpartiet har drivit på för att utveckla reformen. Ett bra exempel på blågrön samverkan nationellt.

Annons

Reformen bidrar till jämställdhet. Kvinnor, som ofta tar ett större ansvar för hem och barn, har i större utsträckning kunnat gå från deltid till heltid, eller från att inte jobba alls till att återigen vara en del av arbetsmarknaden. Svensk forskning visar att kvinnor tack vare RUT-avdraget har ökat sitt arbetsmarknadsdeltagande och sina arbetsinkomster. Dessutom är flera företag i branschen drivna av kvinnliga entreprenörer och många som sysselsätts är kvinnor.

Integrationen har stärkts av RUT-avdraget. Sverige har en av världens lägsta andel okvalificerade jobb, vilket försvårar steget in till jobb för många. RUT-reformen har här bidragit till att fler enkla jobb skapats, inte sällan för nyanlända som haft svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. I RUT­sektorn anställs mer än dubbelt så många utrikes födda, jämfört med arbetsmarknaden i stort. Hälften av de anställda i RUT­sektorn har en utbildningsbakgrund som är kortare än en treårig gymnasieutbildning. Hela 50 procent av kvinnliga RUT-företagare är utrikes födda.

Sverige står inför omfattande integrationsutmaningar. Det kräver en bred och resultatorienterad reformagenda. RUT-reformen har visat goda resultat och bör därför utvecklas, som en del i en samlad politik för att nyanlända snabbt ska komma i egen försörjning i Sverige:

– Bredda RUT-tjänsterna. Hösten 2015 breddades RUT-avdraget till flyttjänster, trädgårdstjänster och IT-tjänster. Nu bör även tvätt utanför hemmet, tillsyn av hemmet vid resa eller frånvaro, hämtning/lämning av återvinning eller trädgårdsavfall och plantering i trädgård inkluderas.

– Höj RUT-avdraget, särskilt för äldre. Regeringen sänkte taket, vilket branschen vittnar om minskar sysselsättningspotentialen. Taket bör därför tredubblas för att möjliggöra fler nya jobb. Äldre är särskilt flitiga RUT-användare och avdraget bör öka från 50 till 60 procent för äldre. Samtidigt bör fler hushållsnära tjänster kunna ingå i RUT-avdraget för just äldre.

Reformerna ovan skulle sammantaget kosta 830 miljoner kronor. Konjunkturinstitutet har dock slagit fast i reformen är självfinansierande, eftersom den dels bidrar till fler i arbete och dels gjort svarta jobb vita. RUT-reformen är därmed ett effektivt sätt att sänka trösklarna till arbetsmarknaden. Fler jobb i Växjö är bra för Växjö, därför bör RUT-reformen utvecklas.

Anna Tenje (M), Kommunstyrelsens ordförande

Oliver Rosengren (M), Kommunalråd

…

Vill du också skriva en debattartikel? Maila VXOnews här eller skicka ett meddelande på Facebook.

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons