Tornving lockar till Hemvärnet

Foto:Pressbild

Hemvärnet vill locka fler frivilliga krafter och är ute på småländsk rekryteringsturné. Med komikern och tillika bataljonschefen Mikael Tornving i spetsen kommer turnén till Växjö och Lagerlunden på onsdag kväll.

– Hemvärnet för mig är att känna samhörighet och att bidra till samhället.

Med en allt oroligare omvärld så rustar nu det svenska försvaret upp sin förmåga. En viktig del är Hemvärnet, en frivillig försvarsorganisation inom Försvarsmakten.

– Jag brukar säga att Hemvärnet är den sista resten av det svenska folkförsvaret. Här samlas alla möjliga människor från olika yrkeskategorier, allt från it-tekniker till psykologer och lastbilsmontörer.

Mikael är själv verksam i Hemvärnet som bataljonschef i Södertälje. När han ska beskriva sin bataljon nämner han ett gott kamratskap men framför allt en vilja att bidra och hjälpa till i samhället.

– Det är ingen som frågar, vad får jag ut av det här? Istället finns ett samhällsengagemang och en gemensam strävan att göra en insats.

Vilka krav ställs på en hemvärnsman?

– En viss militär förmåga är nödvändig, men man behöver absolut inte vara någon idrottsstjärna. Alla ska ju inte springa runt i skogen med en AK4 i handen. Det fina är nämligen att vi alltid kan hitta uppgifter, får vi tag i rätt person så kommer vi hitta rätt uppgift! Vi har till exempel gott om viktiga stabsfunktioner.

En hemvärnsman blir kontrakterad på ett antal dagar per år. Från minimum fyra dagar upp till 15 dagar för en officer.

– Sedan tillkommer utbildningsdagar i exempelvis skytte, stridsteknik och taktik. Men de är helt frivilliga. Fast jag brukar alltid rekommendera att man ska delta, för de är väldigt givande. Man kommer hem trött men med en skön känsla i kroppen.

Hemvärnet har enligt Mikael redan idag en god förmåga men för att kunna vara en uthållig kraft i ett skarpt läge krävs en utökad styrka. Fler personer behövs. Som ett led i rekryteringskampanjen deltar nu Mikael i en turné som ska få fler att engagera sig i Hemvärnet. På onsdag kväll kommer han till Lagerlunden i Växjö.

– Jag kommer berätta vad Hemvärnet betytt för mig personligen. Att det representerar samhörighet och möjligheten att bidra till samhället. Sen kommer jag förmodligen även dra en och annan rolig historia från militärlivet.

Vilka förhoppningar har du på kvällen?

– Vi siktar på mellan 100 och 150 deltagare. Förhoppningsvis blir ett antal intresserade och tar sedan kontakt med den lokala hemvärnsbataljonen.

Hur ser du på säkerhetsläget i vårt närområde? En del politiker och debattörer är ju kritiska mot pågående förstärkningen av det svenska försvaret och menar att det provocerar ryssarna och bidrar till kapprustning?

– Ryssland har bevisligen satsat på att bygga upp sin militära förmåga och visar stormaktsambitioner med sina aktioner i Georgien, Krim och Ukraina. Jag brukar säga så här, om man i hyreshuset har en stökig granne som brutit sig in i flera lägenheter, är det då en provokation att montera en säkerhetsdörr på sin egen lägenhet?

Mikael Tornving hälsar att Hemvärnet särskilt söker de som är GB, PB eller KB.