Annons

Trafikverket ska genomföra arbeten på Södra stambanan – stoppar tågtrafiken

Kronoberg • Publicerad 9 juni 2022
Foto: LENA EHRING

Trafikverket ska modernisera kontaktledningssystemet på Södra stambanan i Skåne och Kronoberg. För att arbetet ska kunna genomföras kommer flera totalavstängningar av tågtrafiken att ske mellan Älmhult och Hässleholm under kommande år. I helgen stoppas tågtrafiken mellan Älmhult och Hässleholm från lördag klockan 00.30 till söndag klockan 00.00.

– Det gör Trafikverket för att möjliggöra arbetsmoment som kräver totalavstängt under produktionen samt av säkerhetsskäl för att produktionspersonal som jobbar med kontaktledningsbytet ska ha en trygg arbetsmiljö, säger Jonas Wellberg, projektledare på Trafikverket.

Annons

Den sex mil långa sträckan som påverkas under arbetet är en av Sveriges mest trafikerade dubbelspår och trafikeras med totalt 170 tåg per dygn. Kontaktledningen är sliten och risken för störningar är stor.

– Genom att byta ut kontaktledningssystemet ökar driftsäkerheten, vilket innebär att det kollektiva och miljövänliga resandet kommer att bli mer tillförlitligt, säger Jonas Wellberg, projektledare på Trafikverket.

Samtidigt som kontaktledningsbytet sker ska Trafikverket passa på att göra underhållsarbeten på sträckan.

Arbetet beräknas vara klart 2026.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons