unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tre döms efter dataintrång – läste patients journal utanför sin tjänst

Flera personer har dömts för dataintrång efter att ha sökt i en patients journal utan att det har varit befogat. Patienten var en kvinna som hade hemsjukvård under sin graviditet. Sökningarna ska dock ha skett efter att vårdrelationen var avslutad.

Två kvinnor, ska utanför sin tjänst ha sökt i patientens journal. En av dem döms att betala 9 300 kronor i dagsböter och den andra ska betala 8 400 kronor i dagsböter.

En 28-årig kvinna döms för medhjälp till dataintrång efter att ha lämnat ut sina inloggningsuppgifter till en av de andra kvinnorna. 28-åringen ska betala 8 400 kronor i dagsböter.

En man som också stod åtalad för dataintrång i patientens journal vid tre tillfällen frikänns. Han har hävdat att han inte visste om patienten åkt till förlossningen som planerat och att han gjorde sina sökningar för att planera för fortsatt vård för henne.