Annons

Tre döms efter dataintrång – läste patients journal utanför sin tjänst

Växjö • Publicerad 22 februari 2021

Flera personer har dömts för dataintrång efter att ha sökt i en patients journal utan att det har varit befogat. Patienten var en kvinna som hade hemsjukvård under sin graviditet. Sökningarna ska dock ha skett efter att vårdrelationen var avslutad.

Två kvinnor, ska utanför sin tjänst ha sökt i patientens journal. En av dem döms att betala 9 300 kronor i dagsböter och den andra ska betala 8 400 kronor i dagsböter.

Annons

En 28-årig kvinna döms för medhjälp till dataintrång efter att ha lämnat ut sina inloggningsuppgifter till en av de andra kvinnorna. 28-åringen ska betala 8 400 kronor i dagsböter.

En man som också stod åtalad för dataintrång i patientens journal vid tre tillfällen frikänns. Han har hävdat att han inte visste om patienten åkt till förlossningen som planerat och att han gjorde sina sökningar för att planera för fortsatt vård för henne.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons