GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Trots protesterna och kritiken – grönt ljus för bergtäkten

     Alvesta • Publicerad 15 mars 2021
     I september förra året protesterades det mot bergtäkten.
     I september förra året protesterades det mot bergtäkten.
     Foto: Filip Bolmgren

     Planerna på en ny bergtäkt vid Engholm i Alvesta kommun har fått stark kritik. Företaget Swerock fick tillstånd 2019 och sedan dess har privatpersoner, miljöorganisationer och Växjö kommun överklagat beslutet. Ett hundratal deltog även i en protestmarsch mot planerna.

     Mark- och miljödomstolens dom har dröjt under en lång tid men nu har domen kommit. Den fastställer Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen Kalmars beslut om att ge Swerock tillståndet. Det betyder att Swerock kan fortsätta med sina planer.

     Enligt SVT Småland har två ändringar gjorts sedan Miljöprövningsdelegationen gav sitt godkännande. Dels får Swerock bedriva verksamhet i ett område som tidigare omfattades av strandskydd och dels måste bullervallen kring den tilltänkta bergtäkten utvidgas för att även skydda boende söder om bergtäkten.

     Domen går att överklaga till Mark- och miljööverdomstolen.

     Oscar AppelgrenSkicka e-post
     Så här jobbar vxonews med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.