Annons

Tufft för handeln i city - flera butiker slår igen

Flera butiker i Växjö City tvingas stänga. Sviktande kundantal, stadens många och stora byggarbeten och parkeringssituationen nämns som några av faktorerna.
– Vi står inför stora utmaningar där kundernas handelsmönster och anledning till besöken skiftar, säger Nils-Petter Nilsson, vd för Växjö citysamverkan.
Växjö • Publicerad 16 januari 2019
Foto: Filip Sjöfors

Flera av handlarna i centrala Växjö har problem. Sedan årsskiftet har det blivit känt att caféet Bakhaket, inredningsbutiken Önska och Johanne Delikatesser & Kuriosa ska stänga.

Samtidigt går det bra för branscher som restaurang, hårvård och underhållning i city.

Annons

– Vi står inför stora utmaningar där kundernas handelsmönster och anledning till besöken skiftar. Det är naturligt att behoven ändras och handeln måste anpassas efter kunderna. Jag tror att man måste jobba mer med synergier mellan butikerna och öppettiderna, för att fånga upp kunderna när de vill handla, säger Nils-Petter Nilsson, vd för Växjö citysamverkan.

En del lokaler i Växjö City gapar tomma men enligt Nils-Petter Nilsson finns det intressenter på samtliga. Det handlar bara om att hitta rätt hyresgäst.

– Problemet är att många av lokalerna är alldeles för stora. Nu efterfrågas mer showroom och mindre lokaler.

Näringsidkarna i city menar att ombyggnationerna i centrala Växjö och på Storgatan har skapat problem för tillgängligheten. Kunder har svårt att ta sig in i city och väl där har de svårt att hitta någonstans att parkera.

– Stadens ombyggnationer påbörjades väldigt snabbt och det är klart att bygget på Storgatan inför julhandeln inte kom särskilt lägligt. Men syftet är gott även om det är tufft nu. Många lyfter fram parkeringsfrågan men det finns platser, det gäller bara att hitta dem. På Spetsamossen finns det gratisparkering och i Tegnérhuset är det fritt i flera timmar.

Växjö City har tillsammans med fastighetsägarna, näringsidkarna och Växjö kommun arbetat med en cityvision. Visionen tar upp idéer, önskemål och drömmar som sedan ska bli en "att göra-lista".

– Vi måste göra om staden och framtidssäkra city genom att göra stadskärnan attraktiv igen. Nu handlar det mycket om tillgänglighet och direkta åtgärder för att hjälpa handeln, som parkeringssituationen, säger Nils-Petter Nilsson och fortsätter:

– Samtidigt är det upp till handeln själva att ta ansvar och ta hand om sin business. Ska man överleva måste man vara flexibel och inte gnälla sig ur den här uppförsbacken.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons