Annons

Tufft läge på vårdcentralerna - måste prioritera svårast sjuka

Växjö • Publicerad 8 oktober 2018
Foto: Daniel Svensson

Förra hösten sjösattes på allvar Region Kronobergs satsning på en hälso- och sjukvård som är oberoende av hyrpersonal. Sedan dess har nio läkare, specialister i allmänmedicin, tillsvidareanställts på vårdcentralerna och antalet ST-läkare är fler än någonsin i primärvården. Trots det är läget pressat på flera vårdcentraler och belastningen på sjuksköterskorna har ökat. Primärvården måste för närvarande prioritera extra tydligt för att det ska finnas tid för de som är svårast sjuka.

– Ibland väcker det förstås frustration och irritation när vi inte kan erbjuda besökstider. Våra sjuksköterskor som bemannar tidsbokning och telefonrådgivning gör en fantastisk insats i att möta detta. Men självklart är det en tuff situation för dem, säger Lena Nazzal, centrumchef för primärvårds- och rehabcentrum i Region Kronoberg, i ett pressmeddelande.

Ungefär hälften av de budgeterade läkartjänsterna är i nuläget bemannade.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons