Annons

Tvisten efter skolbranden i Växjö fortsätter

Växjö • Publicerad 1 april 2020
.
.Foto: Urban Nilsson

Nyårsdagen 2017 utbröt en kraftig brand vid Sandsbro Skola i Växjö. Fem pojkar befann sig på skolans tak och när två av dem sköt fyrverkeripjäser i en ventilationstrumma startade branden.

Skolbranden kostade försäkringsbolaget Protector omkring 30 miljoner kronor och de har, via vårdnadshavarna, riktat skadeståndskrav mot alla fem pojkar. Men enligt Smålandsposten är positionerna mellan Protector och advokaterna som företräder de fem stämda pojkarna låsta. Protector vill se att samtliga blir skadeståndsskyldiga medan advokaterna menar att var och en av pojkarna enligt skadeståndslagen är ansvarig för sitt eget handlande.

Annons

”Det saknas stöd i gällande rätt för att i allmänhet betrakta olika personers handlande som en enhet. Var och en svarar endast för det man själv har gjort”, skriver en av ungdomarnas advokater i sin inlaga som nyligen lämnades till tingsrätten enligt Smålandsposten.

I sin senaste inlaga till Växjö tingsrätt menar Protector följande enligt Smålandsposten:

”Protectors inställning är att ungdomarnas handlande ska i förvarande fall betraktas som en enhet”

Att parterna inte kommer vidare har bland annat lett till att en muntligt förberedelseförhandling som skulle ha skett i början av mars ställdes in.

Här saknas innehåll

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons