Annons

Undersökning: Överskott på studentbostäder i Växjö

Växjö • Publicerad 29 augusti 2021
Campusområdet.
Campusområdet.Foto: Filip Sjöfors

Varje år presenterar Branschorganisationen Studentbostadsföretagen ”Studboguide” om studentbostadsläget inför terminsstart och över hela året.

För första året någonsin är antalet orter med överskott av studentbostäder på listan fler än de med brist. Det ska bero på en kombination av ökad nyproduktion och effekter av coronapandemin. Växjö är en av orterna som har överskott utifrån en helårsbedömning.

Annons

– Samtidigt som vi inte är tillbaka på tidigare nivåer, ser vi nu en ökad efterfrågan på studentbostäder igen jämfört med i fjol. Det är viktigt att inte dra för stora växlar på det tillfälliga hacket i kurvan, för det mesta tyder på att efterfrågan på studentbostäder kommer öka än mer när pandemin avtar ordentligt. Nästa höst kan vi stå inför ett nytt läge, om de internationella studenterna återvänder och högskolan återgår fullt ut till campusundervisning, säger Stina Olén, vd på Studentbostadsföretagen.

"Det kommunala bostadsbolaget Växjöbostäder upplever överskott på studentbostadsmarknaden sett över hela året. Överskottet tros vara en följdeffekt av Covid-19 då många studentbostäder ofta tilldelas internationella studenter. Inför höstens terminsstart finns det tillgängliga studentbostäder, vilka i vanliga fall brukar vara fullt uthyrda”, står det i Studboguide.

Även Heimstaden och Studentbostäder i Norden AB har haft en del vakanser på grund av att det inte är lika många internationella studenter på plats. Söktrycket från nationella studenter har dock varit något högre i år jämfört med föregående år.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons