Annons

Unga hbtq-personer i fokus

Under Växjö Pride anordnar Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor en hel förmiddag med kortseminarier om unga hbtq-personer på Palladium.
Växjö • Publicerad 7 maj 2019
Foto: Smålandsposten

Tidigare i år flyttade Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor från Stockholm till Växjö och numera håller de anställda till på Liedbergsgatan. Men den 8 maj är det Pridecenter på Palladium som gäller. Då anordnas flera kortare seminarier om villkoren för unga hbtq-personer i Sverige.

– Vi ser förmiddagen som en möjlighet att lyfta unga htbq-personers särskilda utsatthet. Hur hetero- och cis-normer påverkar deras rättigheter och vad man som vuxen kan göra åt det, säger Anna Galin, utvecklingsledare för myndighetens hbtq-strategiska uppdrag.

Foto: Nadia Hagberg
Annons

Efter att generaldirektör Lena Nyberg hälsat välkommen hålls fyra olika föreläsningar. En av dem handlar om att unga hbtq-personer är mer utsatta för diskriminering, hot och våld än andra unga och att de därför mår sämre. Exempelvis har var femte ung homo- och bisexuell person angett att de utsatts för fysiskt våld av en närstående. En annan föreläsning handlar om myndighetens uppdrag att skapa en mer inkluderande skola för hbtq-personer och om hur det går till i praktiken. De kommer också att hålla ett seminarium om hur öppna fritidsverksamheter kan arbeta för att skapa trygghet för hbtq-personer. Sist men inte minst hålls en föreläsning om hur vuxna kan prata om hbtq med unga nyanlända.

– Alla föredrag är kortversioner av det vi redan föreläser om i exempelvis skolor och fritidsverksamheter. Vi vill dela med oss av vår kunskap och uppmanar alla vuxna som möter unga att delta. Det är öppet för alla.

Varför väljer ni att delta i Växjö Pride?

– Dels för att vi som ny myndighet i Växjö vill visa vår närvaro och bygga relationer men främst för att unga hbtq-personers rättigheter är viktiga frågor som måste lyftas.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons