Annons

Unga nekas bolån i Växjö

Växjö • Publicerad 28 april 2019
.
.Foto: SIMON HASTEGÅRD

I mer än hälften av Sveriges större städer kan många unga vuxna med fast jobb inte köpa sin första lägenhet på grund av att de inte får bolån beviljat. En av kommunerna där en 28-åring med fast jobb inte kan få ett bostadslån är Växjö, enligt Skandia.

– Det är bekymmersamt att det inte är möjligt för en ung person att få ett bolån i 13 av 25 av Sveriges större städer. Trots att man har fast anställning och sparat ihop till en tillräckligt stor kontantinsats, säger Johanna Cerwall, vd på Skandias bank.

Annons

Skandia har kartlagt var en 28-åring kan köpa en normalstor etta i 25 av Sveriges större städer. 28 år är den genomsnittliga etableringsåldern på arbetsmarknaden i Sverige och således representativt för när man får ett första fast jobb. De har utifrån statistiska normalvärden för sådant som lön, belåningsgrad och kvar att leva på-kalkyl gjort en bolåneprövning.

De alarmerande kalkylerna finns i rapporten ”Lön utan lägenhet” som publiceras av Skandia nu i veckan.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons