Annons

Unga Växjöföretagare bryter normen

I ett UF-företag skapade Fanny Johansson och Mira Kysinger Lowejko barnboken ”En klänning för alla” som nyligen trycktes upp och sedan dess har väckt en hel del uppmärksamhet runt om i landet.
Publicerad 12 maj 2017
Foto: Anna-Stina Stenbäck
Foto: Anna-Stina Stenbäck

Under Växjö Pride bjuder de båda författarna på högläsning och de hoppas med sina texter kunna sprida budskapet om allas lika värde till såväl barn som vuxna.

Fanny och Mira går tredje året på estetiska linjen på Katedralskolan och har tillsammans skapat barnboken "En klänning för alla". Boken handlar om Alma som ska börja förskolan och träffar folk vars liv ser annorlunda ut från hennes eget. Målet med boken är att lära barn från tidig ålder att alla människor är lika mycket värda – oavsett läggning, bakgrund eller etniskt ursprung.

Annons

– Vi vill att barn ska känna att olikheter är viktiga. Vi har lagt ned otroligt mycket arbete på boken och lärt oss mycket av att driva eget, innehållet är viktigt då såväl barn som föräldrar bör uppmuntra alla att vara sig själva, säger Fanny Johansson och Mira Kysinger Lowejko.

Under lördagen den 13 maj blir det högläsning av boken på Växjö konsthall och många har uppskattat bokens innehåll, inom en snar framtid kommer den även att finnas ute på bibliotek runt om i landet.

– Vi är själva uppväxta med att tjejer ska läsa böcker om prinsessor som blir räddade av prinsar och vi tror båda det är viktigt att säga att det inte behöver vara så. Innehållet är viktigt att prata om, det är inte alla föräldrar som är öppna i den här frågan. Det känns fantastiskt att vara del av en vecka som sprider budskapet om allas lika värde.

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons