Annons

Ungredaktionen är tillbaka: "Vi vill få en och annan att sätta kaffet i halsen"

VXO Media och Smålandsposten satsar på en Ungredaktion i höst.
Nu har kandidaterna valts ut och det första nyhetsknäcket är i rullning.
– Vi hoppas göra journalistik på ett nytt sätt, med nya infallsvinklar, säger Elisabeth Anderberg, redaktör.
Växjö • Publicerad 3 november 2021
Ungredaktionen 2021.
Ungredaktionen 2021.Foto: Calle Rydqvist

Ungredaktionen är inte en helt ny satsning på Smålandsposten. Redan på 80-talet tog unga talanger plats i nyhetsflödet, fram tills att redaktionen lades ner 2010. Nu satsar mediehuset på en Ungredaktion igen, något som var uppskattat vid det senaste tillfället, menar Elisabeth Anderberg, redaktör för Ungredaktionen.

– Den var väldigt framgångsrik både gällande jobben de gjorde men också för ungreportrarna som jobbade i redaktionen. Flera av dem jobbar idag inom journalistiken på något sätt och flera är prisade journalister. Så vi brukar säga att Ung var en fantastisk plantskola för blivande journalister. Jag var en av de som var redaktör för Ung genom åren, säger hon och fortsätter:

Annons

– Så när Daniel Rydström bad mig att hitta nya sätt att nå nya målgrupper för vxo och Smålandsposten så sa jag direkt – vi startar en ungredaktion igen!

Den yngre redaktionen består av sju ungdomar mellan 16 och 18 år. De går i skolan på dagarna och är nyhetsförmedlare på deras lediga tid. Elisabeth Anderberg säger att målet är att göra journalistik på ett nytt sätt, med nya infallsvinklar.

– För unga idag är det naturligt att kommunicera på olika sätt och få spridning på det de vill säga. Det hoppas vi kunna kombinera med vad man skulle kunna kalla mer traditionell journalistik. Sedan vill vi få såklart få en och annan att sätta kaffet i halsen, säger hon.

Vad har du för roll i det hela?

– Queen of fuckin everything (OBS SKOJAR BARA) Jag är redaktör för redaktionen och ska hjälpa dem i det journalistiska arbetet med det de behöver. Däremot är det inte jag som ska bestämma vilka jobb som ska göras, eller hur de ska publicera det. Det är det som är grejen med en ungredaktion, det är de som bestämmer vad vilka nyheter, reportage, poddar eller filmer som de tycker ska göras.

Vilken roll ska ungredaktionen ha i förhållande till övriga redaktionen?

– Deras jobb kommer att vara att hitta de nya vinklarna och de nyheter som den övriga redaktionen inte tänker på. Det kan handla om allt från trender till granskande journalistik fast på ett annat sätt. Sedan är det bra att de jobbar nära varandra, på så sätt kan de unga lära av de äldre journalisterna och vice versa.

– I övrigt kommer de att jobba på samma sätt. De ska hitta nyheter och reportage, göra jobben och publicera dem. Men ung kanske kommer ha fler plattformar än just webb och papperstidning som Instagram och TikTok till exempel.

Hur är känslan inledningsvis?

– Jag är lyrisk! Det är en helt fantastisk grupp som kommit in denna första vända. Redan första mötet börjades det med att spåna idéer. De har gjort en presentation på Instagram och TikTok av sig själva och deras första nyhetsknäck är på gång. Och det är det som är så härligt att jobba med ungdomar – de behöver ingen lång startsträcka, de bara kör liksom!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons