Annons

Upphandlingsskola införs för att stödja företagare

Debattartikel från Andreas Olsson (C), gruppledare, och Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.
Växjö • Publicerad 20 oktober 2020

Blågröna Växjö kommer under hösten presentera ett brett åtgärdspaket för att förbättra näringslivsklimatet och öka kommunikationen med näringslivet. Vi vill intensifiera Växjö kommuns dialog med företag och kommer därför införa en digital träff med fokus på upphandling, strategiska samtal och en upphandlingsskola som särskilt riktas mot företagare.

Syftet med denna inledande satsningen är dels att öka dialogen med våra företagare genom strategiska samtal som kommer att fokusera på upphandlingsförfarandet. Enligt svenskt näringslivs senaste undersökningar har det visat sig att många små och medelstora företagare upplever just upphandlingar som svåra att ta sig an och att villkoren ofta är snåriga. Vi vill därför stödja våra företagare i upphandlingsförfarandet genom att införa en utbildningsskola som guidar och stöttar företagare kring dessa frågor. Dialogträffarna kommer även vara en viktig kanal för kommunen som får möjlighet att genom dialog och kunskapsutbyte vid de digitala träffarna själva lära sig mer och få en större förståelse för det lokala näringslivet.

Annons

De upphandlingar som kommunen utför behöver underlätta, snarare än försvårar för företagare att delta. Det är oerhört viktigt både ur ett företagsperspektiv men även utifrån ett invånarperspektiv. När vi lyckas sänka tröskeln för att delta och får fler anbudsgivare i våra upphandlingar skapar vi bättre förutsättningar för våra lokala företag. Därigenom blir det bättre konkurrensvillkor och bidrar till en mångfald av så väl produkter, tillverkar som deltagare i upphandlingarna.

Vi är övertygade om att ledorden för att nå ett ännu bättre företagsklimat ligger i; god, kontinuerlig och tydlig dialog tillsammans med näringslivet. Därför är detta inledande steg viktigt att ta redan nu. Nysatsningen kommer att starta upp i samarbete med Svenskt Näringsliv och Företagarna redan i november. Tillsammans hoppas vi på att kunna skapa bättre förutsättningar för alla aktörer som på något sätt deltar i våra upphandlingar.

I Växjö ska det vara lätt att lägga anbud och lätt att göra rätt.

För Blågröna

Andreas Olsson (C), 
Gruppledare

Anna Tenje (M), 
Kommunstyrelsens ordförande

Här saknas innehåll

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons