Annons

Utställning hemma hos dig

Kronoberg • Publicerad 2 mars 2019
.
.Foto: Filip Sjöfors

Konstnären Markus Emilsson driver under våren ett konstprojekt runt om i Kronobergs län. Den turnerande utställningen "Vernissage, Halv 7 Hos Dig!” sker i olika, privat hem.

För Markus Emilsson är glas både material, samtal och umgänge. Nu ger han konstprojektet "Vernissage, Halv 7 Hos Dig!”, med stöd av Kulturbrygga.

Annons

Det unika konstprojektet turnerar under våren runt i fem olika hem i Kronobergs län. Bostadsinnehavarna får då möjlighet att låna hem en helt ny glasutställning, specifikt framtagen för att kunna visas i hemmamiljö. Utställningen består av både skulpturala verk, mindre installationer och konstnärliga bruksobjekt.

– Jag har inte stött på det tidigare. Det har funnits utställningar som har funnits i privata hem men det har varit i andra konstformer. Jag tycker att det är spännande att se vad som händer när konsten möter människor på ett annat sätt än att folk besöker ett galleri, säger Markus Emilsson och fortsätter:

– Om vi flyttar platsen och samtalen så kan det hända andra saker. Platsen har betydelse, både kring hur vi beter oss och vilka människor som tar del av konsten.

Under en veckas tid får de boende bruka och njuta av konstverken innan objekten flyttas vidare till ett nytt hem. Vid varje nytt hems vernissage, som alltid sker klockan halv 7 på kvällen, närvarar Markus Emilsson och en av tre gästartister. Värdhemmen kan då bjuda in familj, kompisar, kollegor eller personer som de kanske inte umgås med privat i vanliga fall.

– Värdhemmen får leva med den där konsten, umgås och bli kompis med verken i en vecka. Använda, bruka och njuta helt enkelt. Ett hem öppnar upp för möjligheter, där får man vara mitt i livet och konsten ska samsas med massa andra saker. Det kan bli verk på eller under matbord, i ett badkar eller bredvid havregrynspaketet i ett köksskåp. Objekten spelar mot det som finns i vardera hem. Det blir roliga möten.

Under vernissagen Halv 7 Hos Dig blir det också samtal om konsten och utifrån detta, tillsammans med inspiration av upplevelsen av hemmet och människorna, kommer ett eller flera minnesobjekt att skapas.

Det är Markus Emilsson och den aktuella samarbetsgästen som skapar objektet men även utställningsvärden är välkommen att vara med under processen. De tre gästerna är Markus Bergenheim, psykolog och med specialintresse för äldre ljus- och kristallkronor, Per Dannefjord, sociolog och musiker samt textilkonstnären Ida Pettersson Preutz.

De nyskapade minnesobjekten kommer tillsammans med konstverken från den turnerande utställningen att visas upp på slututställningen "Halv Sju För Alla" den 16 maj på Sveriges glasmuseum i Växjö.

– Det här blir ett pilotprojekt men jag hoppas att det blir ett koncept och utställningsformat som kan ta sig utanför Växjö och Kronoberg. Jag har redan fått förfrågan från andra delar av Sverige, säger Markus Emilsson.

.
.Foto: Markus Emilsson
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons