Annons

(V): De företag som utnyttjar arbetare ska inte ha en enda skattekrona till!

Debattartikel från Robert Armblad (V), Eva-Britt Svensson (V) och Anders Göranson (V).
Växjö • Publicerad 5 januari 2021
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anders Göranson (V), Robert Armblad (V) och Eva-Britt Svensson (V).
Anders Göranson (V), Robert Armblad (V) och Eva-Britt Svensson (V).Foto: Pressbild

På senare tid så har det kommit flera rapporter om lokala skattefinansierade företag som utnyttjar arbetare och som aktivt saboterar fackligt arbete. När sånna uppgifter kommer till ytan borde vi skattebetalare kunna kräva att kontrakten rivs upp och att kommunen/regionen tar över arbetet i egen regi.

I måndags så kom det senaste exemplet. Då var det riktigt nära att tågarbetarna på offentligt finansierade Pågatågen gick ut i vild strejk. Anledningen var att deras arbetsgivare Arriva försökte göra sig av med tågarbetarnas fackliga ledare, troligtvis som en hämnd för fackföreningens arbete och som en taktik för att skrämma resten av tågarbetarna. Arriva backade i sista sekunden när de insåg att alla tåg skulle stanna om de gick vidare med avskedet. Detta var möjligt för att tågarbetarna visste om sina rättigheter och för att den fackliga sammanhållningen var stark, men det är tyvärr inte så överallt.

Annons

I Lokaltidningen 26/9 så kunde vi läsa om hur kommunala Växjöbostäder använder sig av ett städbolag som enligt uppgift rutinmässigt anställer nyanlända som inte kan språket och som inte vet sina rättigheter. Städbolaget ska enligt uppgift tvingat sina anställda städa i tredubbelt tempo, inte betalat ut ersättning för övertid och sparkat folk som börjar kräva sin rättigheter.

Den 14/9 så rapporterade P4 Kronoberg om att ett byggföretag använde olaglig arbetskraft vid ett av Växjö kommuns bostadsbyggen. Det framkommer inte av P4s rapportering hur det ligger till i just det fallet men vi vet att utländsk arbetskraft används för att dumpa löner och villkor, ofta med hot om straff vid kontakter med fackförbund eller polis.

Alla dessa arbetsplatser finansieras av dina och mina skattepengar via Växjö kommun och Region Kronoberg. Att våra skattepengar används för att utnyttja arbetare och sabotera fackligt arbete är inget som vi ska acceptera. Vi ska inte heller acceptera att dessa företag eller andra företag med en historia av utnyttjande och fackligt sabotage får fler uppdrag från kommunen eller regionen.

Kommunen och dess bolag samt regionen måste kunna garantera att det är svenska kollektivavtal, löner och respekt för fackligt arbete hela vägen, det duger inte att skylla på entreprenören. Om kommunen/regionen inte kan kontrollera och garantera att entreprenören sköter sig så ska kommunen/regionen göra arbetet själva med egna anställda.

Robert Armblad (V), ordförande Vänsterpartiet Växjö

Eva-Britt Svensson (V), ledamot Region Kronoberg

Anders Göranson (V), ledamot Växjöbostäder

Annons
Annons
Annons
Annons