GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vägrade betala dröjsmålsränta på elräkningen – blev dyrt

Kronoberg • Publicerad 22 maj 2022

En man som bor i Kronobergs län vägrade betala sin elräkning på 315 kronor. Då skickade elbolaget ut en påminnelseavgift och 1,26 kronor i ränta, skriver Smålandsposten.

När påminnelsen kom betalade han 315 kronor men struntade i påminnelseavgiften på 60 kronor och de 1,26 kronorna i dröjsmålsränta. Detta skedde under våren 2020 och stod sedan mannen dyrt.

Eftersom att elbolaget inte fick de 61,26 kronorna vände de sig till kronofogden. Mannen som vägrade betala hävdade sedan domvilla, vilket är ett juridiskt begrepp som innebär att ett grovt formellt fel i en dom eller beslut meddelat av domstol kan omprövas och ändras av högre rätt.

Tingsrätten har nu kollat på händelsen och mannen måste betala de 61, 26 kronorna. Dessutom får han betala bolagets kostnader för inkasso, betalningsföreläggandet och rättegångskostnader. Det beloppet uppgår till cirka 1 500 kronor.

Alexander JepsenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.