Välfärdssatsningar i majoritetens budget

.
Foto: ADAM WRAFTER

I juni ska Växjö kommunfullmäktige fatta beslut om budgeten för år 2020. Under tisdagen presenterade den Blågröna majoriteten i Växjö kommun sitt budgetförslag. Enligt prognoserna för kommande år väntas en försämring av kommunsektorns ekonomiska förutsättningar. De blågröna partierna sätter välfärden först i kommande budget.

– Det ekonomiska läget är kärvt för Sveriges kommuner och regioner. Tack vare 14 år av ordning i ekonomin i Växjö klarar vi en omställning där vi säkrar 125 miljoner i finansiering till välfärdens kärna; från byråkrati till välfärd och från byggnader till medarbetare. Enda sättet att långsiktigt stärka ekonomin är fler med arbete och färre med bidrag. Ett ännu bättre företagsklimat som ger fler jobb är därför nödvändigt, säger Anna Tenje (M).

Partierna riktar också nästan 70 miljoner kronor till skolan. I budgeten finns också satsningar för att Växjö ska vara en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar kommun samt en nysatsning genom att förstärka kulturinstitutioner som Utvandrarnas hus och stadsbiblioteket.

Enligt en prognos över Växjö kommuns ekonomi räknar man med att gå över 100 miljoner kronor back vid årets slut.

Beslut om budgeten för år 2020 tas av kommunfullmäktige 11–12 juni.

Prognos: Växjö går över 100 miljoner back

Enligt en prognos över Växjö kommuns ekonomi, som P4 Kronoberg har tagit del av, räknar man med att gå 107 miljoner kronor back vid årets slut.

Nyheter • 2019-05-01 16:49