Annons

Välfärdssatsningar i majoritetens budget

Växjö • Publicerad 28 maj 2019
.
.Foto: ADAM WRAFTER

I juni ska Växjö kommunfullmäktige fatta beslut om budgeten för år 2020. Under tisdagen presenterade den Blågröna majoriteten i Växjö kommun sitt budgetförslag. Enligt prognoserna för kommande år väntas en försämring av kommunsektorns ekonomiska förutsättningar. De blågröna partierna sätter välfärden först i kommande budget.

– Det ekonomiska läget är kärvt för Sveriges kommuner och regioner. Tack vare 14 år av ordning i ekonomin i Växjö klarar vi en omställning där vi säkrar 125 miljoner i finansiering till välfärdens kärna; från byråkrati till välfärd och från byggnader till medarbetare. Enda sättet att långsiktigt stärka ekonomin är fler med arbete och färre med bidrag. Ett ännu bättre företagsklimat som ger fler jobb är därför nödvändigt, säger Anna Tenje (M).

Annons

Partierna riktar också nästan 70 miljoner kronor till skolan. I budgeten finns också satsningar för att Växjö ska vara en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar kommun samt en nysatsning genom att förstärka kulturinstitutioner som Utvandrarnas hus och stadsbiblioteket.

Enligt en prognos över Växjö kommuns ekonomi räknar man med att gå över 100 miljoner kronor back vid årets slut.

Beslut om budgeten för år 2020 tas av kommunfullmäktige 11–12 juni.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons