Annons

Vältrafikerade tågsträckan stängs av vid flera tillfällen – arbetet pågår under flera år

Kronoberg • Publicerad 6 februari 2022
.
.Foto: Johan Kristensson

Järnvägen mellan Hässleholm och Älmhult är en av Sveriges mest trafikerade dubbelspår och trafikeras med totalt 170 tåg per dygn. Kontaktledningen på sträckan är sliten och risken för störningar är stor. Därför planerar Trafikverket att modernisera kontaktledningssystemet i Skåne och Kronoberg mellan 2022 och 2026.

– Det innebär att banan kommer att stängas för trafik vid flera tillfällen under de kommande året. Det gör vi av säkerhetsskäl så att de som jobbar med kontaktledningsbytet ska ha en trygg arbetsmiljö, säger Jonas Wellberg, projektledare på Trafikverket.

Annons

Arbetet startar den 17 januari 2022 och beräknas vara klart 2026. Arbetet kommer mestadels att pågå nattetid och under perioden planerar Trafikverket för flertalet totalavstängningar. Första avstängningen inleds den 12 mars 2022. Tiderna för avstängningarna under perioden kommer alltid att vara lördag 00.30 till söndag 24.00.

Under 2022 kommer det också att vara stopp under veckorna 10, 17, 23, 3 och 50. Nästa år planeras stopp under fem olika veckor.

Trafikverket kommer i samband med arbetet också att genomföra underhållsarbeten på sträckan. Det kan bland annat handla om att slipa spåren, rena makadam och se över underlaget i banvallen för att undvika att fukt eller vatten samlas där. Under 2022 kommer Trafikverket också att genomföra underhållsarbeten på sträckan mellan Hässleholm och Lund.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons