Annons

Vänsteroppositionen hotar Växjös ekonomi

Publicerad 14 juni 2017
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

Det här är en debattartikel skriven av företrädare från den Blågröna majoriteten i Växjö.

Ordnad ekonomi rustar Växjö för en osäker framtid. Blågröna Växjö lägger en återhållsam budget med försiktig finansiering. Arbetsförmedlingen presenterade igår en ny prognos för arbetsmarknaden. Arbetslösheten pekar uppåt för grupper med svag ställning på arbetsmarknaden. Svårast förutsättningar har utomeuropeiskt födda med högst förgymnasial utbildning. Jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda är större i vårt län än i riket.

Annons

Ansträngningar behöver löna sig i Växjö. Du som är beredd att anstränga dig, som är beredd att slita lite hårdare för ett jobb, plugga lite mera svenska, gå på lite mer samhällsintroduktion – Växjö är kommunen för dig och här ska du kunna lyckas. Växjölöftet är inte fina högtidsord, utan ett vardagslöfte om tydliga krav på motprestation för bidrag, individuellt anpassade kompetenshöjande insatser och nära samarbete med vårt växande näringsliv.

Blågröna Växjö är självkritiska och jämförelser visar att vi inte är tillräckligt resurseffektiva i omsorgen. Det ska vi nu åtgärda. Vänsteroppositionen är nöjd och bakåtlutad. Det är olyckligt att de inte inspireras av den tidigare socialdemokratiska socialministern Gustav Möller; ”varje ineffektivt använd skattekrona är en stöld från de fattiga”. I den röda budgeten saknas helt nyckeltal för effektivitet och inget övergripande effektivitetsmål finns formulerat. Respekt för och försiktighet med växjöbornas skattepengar är själva fundamentet för kommunpolitiken.

En växande, attraktiv kommun kan med stöd av lagstiftningen finansiera åtgärder för trygghet och färre utanför med överskott från kommunala bolag. Det är stabilt och säkert. Vänsteroppositionen har trasslat in sig i en omodern syn på kommunala bostadsbolag. Aktieägare i bolag är de som får ta del av överskottet, eftersom de har satsat sitt kapital och förväntar sig en avkastning. För kommunala bolag är det kommuninvånarna som är aktieägare. Kunderna i exempelvis börsnoterade bolag förväntar sig inte att de ska få pengarna tillbaka eller att priset ska sjunka för tjänsten eller produkten när överskott görs i bolaget. För att få ta del av överskottet i ett bolag måste man vara aktieägare inte enbart kund; i detta fall hyresgäst. När ska vänsteroppositionen komma ikapp modern lagstiftning?

Ideologiska skygglappar tar över 100 miljoner kronor ur oppositionens finansiering, och har tvingat dem lägga en budget med stora osäkerheter och en skadlig skattehöjning. 50 miljoner i höjda statsbidrag skjuts från höften och ytterligare 35 miljoner kommer från andra osäkra finansieringskällor. Därtill föreslår vänsteroppositionen höjd skatt på växjöbornas ansträngningar. För en vanlig familj väntar tusentals kronor högre skatt. Varför ska det löna sig mindre att arbeta i Växjö?

Ordnad ekonomi och konkurrenskraftig skattesats är två viktiga delar i en kommuns attraktivitet. Vänsteroppositionen äventyrar fortsatt tillväxt och utveckling med en budget grundad på osäkra pengar och höjd skatt på ansträngningar. I svåra tider ställs särskilt hårda krav på fasthet i den ekonomiska politiken. Blågröna Växjö är försiktiga med löften, men vi lovar ledarskap för Växjö och ordning och reda i kommunens ekonomi.

Oliver Rosengren (M)

Kommunalråd och gruppledare

Eva Johansson (C)

Gruppledare

Cheryl Jones Fur (MP)

Annons

Gruppledare

Lennart Adell Kind (L)

Gruppledare

Jon Malmqvist (KD)

Vice gruppledare

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons