Annons

Våren kan börja redan i februari

Växjö • Publicerad 26 mars 2020
.
.Foto: Karin Asmundsson

Om 50 år väntas våren börja långt tidigare än vad den gör idag till följd av klimatförändringarna. I dagsläget börjar våren och växtsäsongen i början av april i Växjö men år 2070 kan den börja så tidigt som i februari enligt SMHI:s klimatforskare, skriver tidskriften Sveriges Natur och nyhetsjänsten Newsworthy.

Växtsäsongen börjar när dygnsmedeltemperaturen för första gången överstiger fem plusgrader fyra dygn i rad, och slutar när den ligger under fem grader lika länge.

Annons

Längre växtsäsong innebär bland annat att vårbruket kan börja tidigare vilket gör att det produceras mer mat för människor och djur. Men det innebär också att pollenallergiker kommer drabbas tidigare och att konsekvenser för den biologiska mångfalden på lång sikt kan bli svår att förutspå.

Tidigare vårgrönska innebär även en större risk för torka visar forskning, skriver tidskriften Sveriges Natur och nyhetsjänsten Newsworthy.

– Om det blir varmare och inte samtidigt blötare ökar avdunstningen, och då kan det ske en uttorkning av jorden, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

Här saknas innehåll

Ronja Andersson
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons