Annons

Varför berättar du att du har barn i bilen?

Publicerad 6 juni 2016
Foto: Linda Himsel
Foto: Linda Himsel

Det finns små saker i vardagen som jag ibland lägger alldeles för mycket vikt vid. Men som jag inte kan släppa. Det etsar sig fast som om det vore frågan som avgör jordens överlevnad eller inte. Tyvärr är det ingalunda sådana djupa frågor utan helt andra, egentligen oväsentliga.

Till exempel. Varför har folk en skylt på sin bil där det står att det finns barn i bilen? Är det för att jag inte, som jag tänkt från början, i full fart ska köra på bilen? Är det för att jag ska känna medlidande för dem eftersom de har skrikande ungar som påverkar deras körning och jag på så sätt ska ha förståelse? Eller är det för att jag ska vara beredd att slå sönder en ruta på en bil där det kanske finns ett barn vars föräldrar har lämnat en het sommardag?

Annons

Jag förstår verkligen inte. Varje gång jag hamnar bakom en bil där det står: Barn i bilen! Så tänker jag: Jaha? Grattis till dig du produktiva människa, eller vad vill du att jag ska göra med den informationen?

Den är så onödig att jag blir nästan förbannad över att du slösar med onödig information i dagens annars så fullproppade informationsflöde. Vad är nästa skylt du sätter på? Tonåring i bilen! Senil farfar i bilen? Par nära skilsmässa i bilen! Det finns liv i varje bil som färdas på vägen, men du behöver inte berätta om det. Kör bara och gör det du ska. Jag har det som finns i min bil att tänka på.

Nästa sak som jag funderar på är alla annonser på Blocket. Men just nu är bilannonser i fokus för mig. Jag skulle härom veckan lägga ut en annons och visste inte riktigt vad jag skulle skriva. Därför kollade jag på andra annonser. Och det var en sak jag fastnade för i listan över allt som bilen hade. Elhissar. OMG det finns elhissar i bilen! Släng dig på telefonen älskling, denna chans får vi inte missa. Så tänker säkert många...eller inte. Att skriva att en bil idag har elhissar är ungefär som att skriva att den har ratt. Eller hjul. Det vore mer relevant att skriva att bilen har vev till sina rutor. Då skulle informationen fylla sin rätt.

Det finns så mycket idag som vi kallar information som är något helt annat. Information handlar om att upplysa människor om det de behöver veta. Men saken är den att vi får veta så mycket idag som vi inte behöver. Vi proppas fulla med ofrivillig och onödig information som i slutändan gör oss till icke tänkande varelser tror jag. Som skylten på frysrum där det står att det är mycket kallt. Eller skylten vid sprängfarliga ämnen, tänd ej eld. Livsfarligt område, beträd ej området. Och så vidare.

Jag förstår att vi behöver vara tydliga på offentliga skyltar. Inte minst för att de som inte är födda i Sverige ska förstå. Men då kanske vi inte ska använda ord som ämnen eller beträd. Vem fan använder ordet beträd till vardags? Och varför skulle personer som inte jobbar vid frysrummet vara i närheten av det? Jag tänker att det måste vara väldigt få som är nära detta rum som inte förstår att det är kallt i frysrum.

En sista sak som kommer upp i detta ämne är när vi svarar i telefon. Hur många gånger har du inte ringt någon som säger: Du, jag är upptagen just nu. Kan jag ringa dig senare?

Det är en helt onödig information att veta. Om personen inte svarar i telefonen så förstår man att denne är upptagen! Svara inte i telefon när du inte kan prata!

Mina tankar gällande dessa helt oviktiga saker kan ha att göra med min personlighet. När jag inför ett jobb gjorde ett personlighetstest så fanns följande fraser som tips till kommande kollegor med bland resultatet: När du talar med Elisabeth bör du tänka på att inte ställa retoriska eller meningslösa frågor eller att prata om oväsentligheter som slösar med hennes tid.

Så visst. Detta är troligtvis helt personligt. Men erkänn, du har säkert några liknande saker som du tycker är helt onödiga i denna värld. Berätta gärna om dem.

Elisabeth Anderberg

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons