Annons

Värstingfästing upptäckt i Växjö

Växjö • Publicerad 1 november 2018
Foto: Giulio Grandi, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

I slutet av juli hittades för första gången vuxna fästingar av arten Hyalomma marginatum i Sverige. Ett 30-tal fall har konstaterats av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), bland dessa finns också den nya arten Hyalomma rufipes. Fästingarterna är vanlig i områdena kring Medelhavet och kan överföra smittämnen som kan ge allvarliga sjukdomar. Den så kallade värstingfästingen har bland annat upptäckts i Växjö.

– I 15 fall har vi via foto inte exakt kunnat säga vilken art det är, Hyalomma marginatum eller rufipes, säger forskare Giulio Grandi, SVA. Tyvärr har inte dessa fästingar kunnat skickats in eftersom de blivit ihjälstampade och kastats, vilket är en vanlig reaktion när man hittar en fästing på sitt djur, säger forskare Anna Omazic, SVA, i ett pressmeddelande.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons