Annons

”Vårt agerande nu avgör julfirandet”

Smittspridningen av coronaviruset har ökat kraftigt i Kronobergs län och antalet inlagda på sjukhus börjar nu närma sig vårens nivåer. Region Kronobergs smittskyddsläkare Christian Blomkvist uppmanar alla att ta sitt ansvar och följa de rekommendationer som finns.
– Vårt agerande nu avgör hur vi kommer att kunna fira jul.
Kronoberg • Publicerad 11 november 2020
Vårt agerande nu avgör vilket slags julfirande vi kommer kunna ha, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare på Region Kronoberg.
Vårt agerande nu avgör vilket slags julfirande vi kommer kunna ha, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare på Region Kronoberg.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Antalet smittade och sjuka i Covid-19 i Kronobergs län har skjutit i höjden de senaste veckorna. Antalet inlagda coronapatienter som är inlagda på sjukhus ökar i oroande takt.

– Vi börjar närma oss vårens nivåer. Då hade vi som mest 35 inlagda. Den senaste veckan har vi haft runt 25, konstaterar smittskyddsläkaren Christian Blomkvist.

Annons

Ökningen av antalet smittade har dock ännu inte resulterat i lika många svårt sjuka som i våras.

– Men där finns en fördröjningseffekt. De allvarligaste symtomen kommer inte direkt. Det kan börja med lättare feber, sedan blir man något bättre och först efter sju till tio dagar kommer andningsbesvären. Från att man känner av de första symtomen till att man behöver intensivvård kan det ta uppemot två veckor.

Anledningen till att smittspridningen åter tagit fart är enligt Christian att folk har börjat slappna av och inte i samma utsträckning följer rekommendationer och riktlinjer.

– Man glömmer att hålla avstånd, sprita händerna eller struntar i att stanna hemma vid sjukdomssymtom. Vi har bland annat sett exempel där människor inte inväntar sina provsvar hemma utan istället rör sig ute bland folk.

En stor del av smittspridningen tros ske genom privata tillställningar och fester, bland annat i de yngre åldersgrupperna. Inte minst den stora smittspridningen bland gymnasieungdomar anses vara ett tecken på detta.

– Unga människor blir sällan sjuka i Covid-19 men risken är att de drar hem smittan till sin familj och sprider det vidare till riskgrupper.

Sedan den 5 november råder tuffare allmänna råd och restriktioner i Kronobergs län. Christer hoppas nu att alla tar sitt ansvar och bidrar till att vända utvecklingen.

– Om alla följer rekommendationerna så kommer vi precis som i våras lycka vända kurvorna.

Vad tror du om årets julfirande? Kommer släktingar och vänner kunna träffas som vanligt?

– Det är vårt agerande nu som avgör vilket julfirande som blir möjligt. Någon helt vanlig jul vågar vi knappast utlova men om vi lyckas få ner smittspridningen så kan vi återgå till ett något mer normalt läge, ungefär som tidigare i höstas.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons