Vart fjärde försök att anställa i Kronoberg misslyckas

Kronoberg • Publicerad 8 april 2022
Ulrica Bennesved, regionchef, Svenskt Näringsliv.
Ulrica Bennesved, regionchef, Svenskt Näringsliv.Foto: Anna Nordström

Företag i Kronoberg upplever att det är svårt att hitta personal med rätt kompetens och yrkeserfarenhet, det visar en undersökning gjord av Svenskt Näringsliv. Det har lett till att en av fyra rekryteringar helt misslyckats det senaste halvåret.

– Det finns ett stort utanförskap i Kronoberg, de som är arbetslösa har sällan den kompetens som företagen efterfrågar, säger Ulrica Bennesved, regionchef på Svenskt Näringsliv i Kronoberg.

Två tredjedelar av företagen i enkäten har under det senaste halvåret försökt att rekrytera, men många av försöken har misslyckats. Främst på grund av brist på personer med rätt yrkeserfarenhet och rätt utbildning.

För företagen har problemen med att rekrytera inneburit att behövt tacka nej till nya ordrar eller minskat sin försäljning och 31 procent uppger att man har fått dra ned på produktionen.

Personer med gymnasial yrkesutbildning är mest attraktiva på arbetsmarknaden just nu och för den som snabbt vill få jobb finns det enligt Ulrica Bennesved goda möjligheter.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.