Vattenkiosk ska spara på dricksvattnet

Växjö • Publicerad 21 april 2020

För att spara på dricksvatten har Växjö kommun ansökt om bidrag till ett projekt om en vattenkiosk för dagvatten. Det är tankställen där tankbilar och gatusopmaskiner kan hämta vatten i större mängd och där regn- och smältvatten återanvändas, vilket bidrar till att minska förbrukningen av dricksvatten.

– Att på det här sättet återanvända dagvatten bidrar till att minska förbrukningen av vårt viktiga dricksvatten. Att använda rätt vatten till rätt ändamål, är en del i att hushålla med vatten, säger Sofia Stynsberg (M), ordförande i tekniska nämnden.

Flera tusen kubikmeter dricksvatten per år kan sparas och istället ersättas med renat dagvatten i samband med att projektet genomförs. En vanlig villafastighet förbrukar cirka 150 kubikmeter per år. Om projektet faller väl ut finns det möjlighet att upprätta fler vattenkiosker för renat dagvatten och även för renat spillvatten, för att spara ytterligare dricksvatten.

Enligt Växjö kommun planeras vattenkiosken för dagvatten att uppföras intill den befintliga vattenkiosken på Tingsrydsvägen i Växjö. Vattnet som ska användas leds från gator och parkeringsplatser, främst från stadsdelarna Öster och Högstorp i Växjö, via markledningar fram till den stora dagvattendammen på Tingsrydsvägen. I vattenkiosken renas vattnet ytterligare genom filtrering, innan det kan tankas.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.