Annons

Växjö deltar i internationell konferens

Publicerad 15 maj 2017
Foto: Urban Nilsson, Smålandsposten
Foto: Urban Nilsson, Smålandsposten

Under tisdagen åker kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M) till Kanada för att delta på konferensen ”Global Learning Forum 2017” som denna vecka går av stapeln i Vancouver. På fredag kommer hon att tala om Växjös miljöarbete och om hur kommunen kom att bli världens första som tog målet om en fossilbränslefri stad. Att ”Europas grönaste stad” deltar bland ”Världens grönaste städer” ser hon som ett tillfälle att sprida goda exempel.

Konferensen som pågår mellan den 17–19 maj handlar om att presentera exempel, lösningar och hinder i omställningen till 100 procent förnyelsebar energi i städer. Den involverar representanter från städer, näringsliv, akademi och organisationer i ett flertal olika workshops och diskussioner.

Annons

– Det kom kanske inte som en blixt från klar himmel att vi blev inbjudna, det är ganska känt att Växjö är Europas grönaste stad. Vi var först i världen med att anta målet om att bli en fossilbränslefri kommun och jag kommer att lyfta varför just vi har lyckats, säger Anna Tenje (M).

Även Vancouver är en stad som ligger i framkant på miljöområdet och brukar ofta ses som en förebild inom området stadsplanering. Tenje kommer även att framhålla vikten av samverkan och lyfter att detta är nyckeln till framgång.

– Dessutom har vi haft modet att gå före, att invänta internationella överenskommelser tar tid. Alla – det offentliga, näringslivet och Växjöborna – har anammat strategin och ser nyttan av att arbeta strategiskt med miljöfrågor. Det är vår styrka.

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons