Annons

Växjö Energi får bidrag för koldioxidinfångning

Växjö • Publicerad 15 maj 2021
.
.Foto: Jonas Ljungdahl

Växjö Energi vill fånga in koldioxid för att hjälpa klimatet. Växjö Energi planerar att inom några år fånga in koldioxid och permanent förvara och mineralisera det i berggrunden 3 000 meter under havsytan i Nordsjön.

Nu har Energimyndigheten gett besked om att bolaget får bidrag inom ramen för Industriklivet.

Annons

– Det är glädjande att Energimyndigheten ser potentialen för koldioxidinfångning här i Växjö. Bidraget innebär att vi kan jobba vidare med planeringen för att vara väl förberedda när vi inom bara några år ska kunna investera i denna viktiga klimatåtgärd, säger Erik Tellgren, vd Växjö Energi.

Växjö Energi har sökt pengar för den förberedande fasen av koldioxidinfångningsprojektet för att kunna planera för byggnation och drift av en avskiljningsanläggning och en välfungerande transport från Sandviksverket till slutförvaring. Bidraget från Energimyndigheten kommer att täcka 50 procent av kostnaderna för uppstarten av projektet de närmaste två närmaste åren men därefter kommer det att krävas ytterligare finansieringsstöd för att en anläggning ska bli verklighet.

Planen är att en ny anläggning ska stå klar i drift år 2027. Anläggningen för koldioxidinfångningen vid Sandviksverket ska fånga in koldioxid från biobränslen som redan är klimatneutrala. Enligt Växjö Energis beräkningar finns det potential att fånga in cirka 180 000 ton koldioxid per år.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons