Annons

Växjö förlorar ambulanshelikopter

Växjö • Publicerad 24 september 2019
.
.Foto: Mattias Mattisson

Från och med november i år kommer den räddningshelikopter som har kört sjuka patienter åt Region Kronoberg och Blekinge inte att göra det längre. Detta beror på att Sjöfartsverket, som äger helikoptern, har sagt upp alla formella samarbetsavtal med regioner och landsting runt om i landet då verket menar att avtalen bryter mot lagen.

– Det är så klart bekymmersamt och en inskränkning i vår förmåga. Det blir en begränsning i vad vi kan erbjuda våra medborgare, säger Mats Johnsson vid Region Kronoberg där han är samordnare av larmtjänster för Kronoberg, Blekinge och Kalmar till Smålandsposten.

Annons

Enligt Sjöfartsverkets generaldirektör Katarina Norén har verket bara ansvar för sjuktransporter till och från fartyg enligt lagen om skydd mot olyckor. Enligt Stefan Engdahl, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Kronoberg, har Södra Sjukvårdsregionen dock börjat undersöka möjligheten att skaffa en egen ambulanshelikopter som skulle kunna verka i Kronoberg, Blekinge och Skåne.

– Svar ja, det är bara på förslag ännu men centraliseras en del av den högspecialiserade vården till några platser i landet då behöver vi verkligen sekundärtransporter med helikopter framöver, säger Stefan Engdahl till Smålandsposten.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons