Annons

Växjö har högst andel behöriga grundskolelärare i länet

Växjö • Publicerad 1 maj 2021
.
.Foto: ADAM WRAFTER

Nya siffror från SCB visar att Växjö är den kommun i Kronobergs län som har högst andel behöriga lärare i grundskolan under läsåret 2020/21. Det är Lärarförbundet som tagit del av regional och lokal statistik för läsåret 2020/21, som inkluderar såväl kommunala som fristående skolor.

I oktober 2020 hade motsvarande 75 procent av lärarna​​ i grundskolan i Växjö kommun lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Det är mest i Kronobergs län och i hela Sverige hamnar Växjö på plats 59 av landets 290 kommuner.

Annons

Av de sammanlagt 700 heltidstjänsterna i grundskolan i Växjö kommun, vilket motsvarar 813 lärare, var det 523 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

– Även om behörigheten i Växjö högre än i många andra kommuner är läget i landet alarmerande. En låg andel behöriga lärare innebär lägre kvalitet på undervisningen. Eleverna får inte den undervisning de har rätt till vilket hotar Sveriges framtid som kunskapsnation, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons