Annons

Växjö i toppen och Uppvidinge i botten – så många lärare är behöriga i din kommun

Kronoberg • Publicerad 3 april 2022
Bilden är en genrebild och har ingenting med nyheten att göra.
Bilden är en genrebild och har ingenting med nyheten att göra.Foto: SIMON ELIASSON

Skolverket och Lärarförbundet har sammanställt statistik över lärarbehörigheten i Kronobergs län. I topp är Växjö medan Uppvidinge hamnar i botten.

74 procent – så stor andel lärare i grundskolan är behöriga i Växjö läsåret 2021/22. Det räcker för att kommunen ska kunna klassa sig som bäst i Kronoberg. I hela riket är Växjö rankad som nummer 72 av landets 290 kommuner.

Annons

– Även om behörigheten i Växjö är högre än i många andra kommuner är läget i landet allvarligt. Bristen på behöriga lärare hotar kvaliteten i svensk skola och hela vår framtid som kunskapsnation, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

I hela Kronoberg ligger lärarbehörigheten på 70 procent, vilket är nära snittet för hela landet. Behöriga lärare räknas i undersökningen som lärare med legitimation och behörighet i minst ett ämne.

Lärarbehörighet i kommunerna i Kronobergs län:

  1. 1Växjö – 74 procent
  2. 2Alvesta – 69 procent
  3. 3Ljungby – 68 procent
  4. 4Lessebo – 67 procent
  5. 5Markaryd – 67 procent
  6. 6Älmhult – 66 procent
  7. 7Tingsryd – 63 procent
  8. 8Uppvidinge – 62 procent
Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons