Annons

Växjö inför betygskrav för sommarjobb

Växjö • Publicerad 1 april 2019 • Uppdaterad 2 april 2019
.
.Foto: LISA SUNDSTRÖM

Från och med i år inför Växjö kommun betygskrav på kommunala sommarjobb för unga. De måste ha godkända betyg i matematik och svenska för att få rätt till ett kommunalt sommarjobb.

– Om vi inte rustar de unga för den riktiga arbetsmarknaden under tiden vi har chansen när de går i skolan, så rustar vi Växjös ungdomar sämre. Det är inte bra om vi lurar unga att tro att det är lätt att få ett jobb, för det är det inte, säger Oliver Rosengren (M), ordföranden i nämnden för arbete och välfärd, till SVT Småland.

Annons

Det gäller garantijobben, alltså de jobb som ungdomar kan få om de inte har fått något annat sommarjobb i kommunen eller näringslivet.

För att få feriejobb i Växjö ska man vara bokförd i Växjö kommun och förr 2001 eller 2002. Om de saknar godkända betyg kan de gå i sommarskola i två veckor för att sedan bli berättigade att söka sommarjobben.

– Det här kommer att stärka drivkraften för att klara gymnasiet om man vill ha ett garantijobb. Klarar man inte det under sin ordinarie skoltid så erbjuds man att delta i sommarskola för att sedan kombinera det med ett feriejobb, säger Oliver Rosengren (M) till SVT Småland.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons