Annons

Växjö klättrar på nationell ranking

Kronoberg • Publicerad 20 juni 2021
Foto: Nadia Hagberg

Det är tidningen Fokus som för 16:e året i rad har rankat de bästa ställen att bo i och leva på i Sverige.Topplaceringen går till skånska Lomma. I Kronobergs län hamnar Växjö överst, men först på 47:e totalt, sett till hela riket. Kommunen har samma poäng som bland annat Alingsås på plats 45. Växjö har därmed klättrat rejält från 2020 års rankning då kommunen var på plats 82.

290 kommuner har jämförts i tolv huvudkategorier, bland annat demokrati och jämställdhet, utbildning, kultur och miljö.

Annons

– Det finns flera viktiga trender i Sverige just nu som Bäst att leva 2021 fångar upp och sätter fingret på. Den starkaste är att Gröna vågen fortsätter och verkar ha ökat i styrka genom pandemin. Storstäderna tappar befolkning till andra tätorter, och även till landsbygden. Det är sånt som politiker, stadsplanerare och beslutsfattare på både riksplanet och kommunal nivå måste hålla koll på, säger Fokus chefredaktör, Jon Åsberg.

Nytt för i år är bland annat att kategorierna Äldreomsorg samt hur kommunerna klarar Agenda 2030-målen har tillkommit.

Fakta

Bästa kommunerna att bo på i Kronoberg.

(Sverigeplacering inom parentes)

1. Växjö (47)

2. Ljungby (115)

3. Älmhult (139)

4. Alvesta (183)

5. Uppvidinge (207)

6. Tingsryd (231)

7. Markaryd (264)

8. Lessebo (271-290)

Alexander JepsenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons