GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Växjö kommun avvaktar med en tredje könsidentitet

     Växjö • Publicerad 30 juni 2021
     Arkivfoto.
     Arkivfoto.
     Foto: Olof Elfverson

     Det kom nyligen in ett medborgarförslag om att Växjö kommun borde lägga till ett tredje alternativ i kommunens alla enkäter, blanketter och formulär vad gäller könsidentiteten. I nuläget finns alternativen kvinna och man.

     Syftet med det tredje alternativet, ”annan könsidentitet”, ska inkludera de personer som inte identifierar sig som varken kvinna eller man.

     ”Vårt juridiska system och vår kultur har en väsentligen binär könsuppdelning i man och kvinna. Verkligheten är dock en annan, där föds människor på både ett genetiskt och anatomiskt spektra, där utvecklar människor könsidentiteter som inte passar in i de snäva sociala mallarna för kön”, skriver personen i sitt förslag.

     Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott röstade ned förslaget, trots att Malin Lauber (S) yrkade bifall för medborgarförslaget.

     Isabelle HaagSkicka e-post
     Så här jobbar vxonews med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.