Annons

Växjö kommun går ut med varning till allmänheten

Växjö • Publicerad 23 oktober 2018
Genrebild.
Genrebild.Foto: Olof Elfversson

Växjö kommun går via sin hemsida ut och varnar allmänheten. Cyanobakterier har upptäckts i flera sjöar i kommunen under den senaste månaden.

Sjöarna som det handlar om där bakterien har upptäckts är Bergundasjöarna, Innaren, Hemmesjösjön, Skavenäsasjön, Salen och Västra Åsnen, samtidigt kan det röra sig om fler.

Annons

– Cyanobakterier kallas ofta för blågröna alger – trots att de inte är alger – och blommar ofta i september och oktober. Bakterien känns igen genom en missfärgning på vattenytan liknande ett oljeutsläpp, skriver kommunen på sin hemsida och fortsätter:

– Bakterien känns igen genom en missfärgning på vattenytan som går att missta för ett utsläpp liknande olja. Missfärgningen är i själva verket cyanobakterier som i stora mängder kan vara mycket farligt. Genom förtäring kan bakterierna bilda gifter som bland annat kan slå ut levern. Bakterierna kan vara farligt för både människor och djur. Är du djurägare uppmanas du vara vaksam så att ditt djur inte får kontakt med missfärgat vatten.

Alexander Jepsen
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons