Annons

Växjö kommun inför trafikutbildning för elever i årskurs 4 och 5

Växjö • Publicerad 6 maj 2021
Foto: Lena Gunnarsson

Växjö kommun har beslutat att öka trafikkunskapen och därmed trafiksäkerheten för barn genom att införa en obligatorisk trafikutbildning för samtliga elever i årskurs 4 och 5 på kommunala skolor. Utbildningen blir en del i den ordinarie undervisningen och startar höstterminen 2021.

– Att vistas i trafiken är en del av våra barns vardag. Det är därför extra viktigt att barnen får lära sig hur man hanterar och hur man agerar i olika trafikmiljöer. En bra trafikutbildning i skolan ger kunniga framtida trafikanter och det leder till en tryggare och säkrare trafikmiljö, säger Sofia Stynsberg (M), ordförande i tekniska nämnden.

Annons

För elever i årskurs 4 kommer utbildningen gå under benämningen ”Välj cykeln” och bland annat ta upp säker cykling och trafikens påverkan på miljö, hälsa, säkerhet och klimatnytta.

Eleverna i årskurs 5 kommer att se olika filmer genom VR-glasögon och på så sätt uppleva trafiken ur olika situationer och se hur de uppfattas av andra trafikanter. Filmerna ska sedan kompletteras med diskussionsfrågor.

– För en tryggare trafikmiljö så är kunskap kring hur man ska agera i trafiken fundamental, därför är det bra att vi lyfter in den här kunskapen i den ordinarie undervisningen. Vi har redan testat detta på flertalet skolor och fått goda resultat, därför väljer vi nu att införa detta brett i hela kommunen, säger Ida Eriksson (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons