Annons

Växjö kommun ska öka ungas inflytande

Växjö • Publicerad 17 februari 2021
.
.Foto: Anna Nordström

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, med säte i Växjö skriver avtal med sju kommuner och en region för att öka ungas inflytande lokalt. Samarbetet är en del i regeringens satsning "Demokratin 100 år – samling för en stark demokrati”

– Det här är ett mycket spännande och unikt samarbete. Målet är att hitta metoder och arbetssätt för att nå unga som vanligtvis inte deltar i demokratin eller själva organiserar sig, till exempel unga i områden med hög arbetslöshet och lågt valdeltagande, elever i särskola eller etniska minoriteter, säger MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg.

Annons

En av kommunerna som skrivit ett femårigt avtal med myndigheten är Växjö kommun.

– Vi kommer utveckla metoder för att nå de unga som inte är vana vid att engagera sig i samhället via exempelvis föreningslivet eller organiserade fritidsaktiviteter. Vi vill nå de som upplever utanförskap på något sätt och skapa fler förutsättningar och sammanhang där de kan få sin röst hörd, säger Anders Elingfors, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen och samverkansansvarig i projektet.

Under våren 2021 kommer deltagarna att genomföra utbildningen Rättighetsbaserat ungdomsperspektiv som MUCF tagit fram.

Under fem år ska olika metoder och arbetssätt för att öka ungas delaktighet tas fram och testas. Resultatet kommer sedan att spridas nationellt och arbetet följs och dokumenteras av en extern utvärderare.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons