Annons

Växjö kommun vänder sig till Arbetsmiljöverket

Växjö • Publicerad 21 september 2021
Andreas Olsson, kommunalråd (C).
Andreas Olsson, kommunalråd (C).Foto: LENA GUNNARSSON

Växjö kommun anser att hanteringen av individuella riskbedömningar av gravida behöver förändras, skriver kommunen genom kommunalrådet Andreas Olsson i ett brev till Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin.

– Både Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen rekommenderar att gravida kan gå tillbaka till arbetet när de är fullvaccinerade eftersom vaccinet ger samma skydd till gravida som till andra riskgrupper. Trots det anser Arbetsmiljöverket att vi ska göra individuella riskbedömningar av gravida medarbetare som i praktiken innebär att de inte får jobba efter 20 veckors graviditet, säger Andreas Olsson (C), kommunalråd och ordförande i Växjö kommuns organisations- och personalutskott.

Annons

Växjö kommun skriver bland annat att nuvarande hantering innebär att kvinnor utesluts från möjligheter och rätt att förvärvsarbeta, att kvinnor indirekt diskrimineras i form av försämrad inkomst och intjänande av pension då arbetsgivaren meddelar förbud mot att arbeta och att det finns en risk för utebliven kompetensutveckling och socialt utanförskap.

Arbetsmiljöverket menar att den gravida oavsett vaccination inte ska utsättas för risk att exponeras för viruset.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons