unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Växjö kommun vill ha ny myndighet till Växjö

Oliver Rosengren
Oliver Rosengren
Foto: Filip Sjöfors

Växjö kommun hoppas att en ny statlig myndighet etablerar sig i Växjö. Det rör sig om en myndighet mot bidragsfusk, som väntas ha ungefär 80 heltidsanställda när verksamheten är fullt utbyggd efter tre år.

Ett förslag från en statlig utredning som gjort kring hur utbetalningarna från de statliga välfärdssystemen kan samordnas är att alla medborgare också ska ha ett bidragskonto, utöver ett skattekonto. Det skulle göra det enklare att samordna utbetalningar av olika bidrag och förslaget är att en ny myndighet ska bildas från 1 juli 2022.

– Bidragsfusk är en stöld från välfärden. Bidrag ska gå till behövande inte till bedragare. Vi har ett offensivt arbete mot bidragsfusk och därför skulle det kännas extra bra om myndigheten hamnade i Växjö, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd och ordförande i nämnden för arbete och välfärd, till Smålandsposten.

Nämnden föreslår också att myndigheten ska ha mandat att hjälpa kommunerna med att stoppa bidragsfusk.