Annons

Växjö kommun vill ha ny myndighet till Växjö

Växjö • Publicerad 17 oktober 2020
Oliver Rosengren
Oliver RosengrenFoto: Filip Sjöfors

Växjö kommun hoppas att en ny statlig myndighet etablerar sig i Växjö. Det rör sig om en myndighet mot bidragsfusk, som väntas ha ungefär 80 heltidsanställda när verksamheten är fullt utbyggd efter tre år.

Ett förslag från en statlig utredning som gjort kring hur utbetalningarna från de statliga välfärdssystemen kan samordnas är att alla medborgare också ska ha ett bidragskonto, utöver ett skattekonto. Det skulle göra det enklare att samordna utbetalningar av olika bidrag och förslaget är att en ny myndighet ska bildas från 1 juli 2022.

Annons

– Bidragsfusk är en stöld från välfärden. Bidrag ska gå till behövande inte till bedragare. Vi har ett offensivt arbete mot bidragsfusk och därför skulle det kännas extra bra om myndigheten hamnade i Växjö, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd och ordförande i nämnden för arbete och välfärd, till Smålandsposten.

Nämnden föreslår också att myndigheten ska ha mandat att hjälpa kommunerna med att stoppa bidragsfusk.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons