Annons

Växjö kommun vill skärpa reglerna för fyrverkerier

Växjö • Publicerad 21 januari 2021
.
.Foto: Lena Gunnarsson

Växjö kommun vill att de lokala reglerna för fyrverkerier skärps. Det handlar bland annat om ett förbud mot, att utan Polisens tillstånd, använda fyrverkeri och andra pyrotekniska varor inom område som utgörs av den så kallade rutnätsstaden i Växjö centrum.

– Fyrverkerier orsakar stora problem med flera incidenter, brott och olyckor varje år. Problemen tenderar dessutom att öka och förvärras i takt med att fyrverkerier används som ”vapen” mot bland annat blåljuspersonal och näringsidkare. Vi har tidigare försökt driva igenom ett förbud mot fyrverkerier, men det beslutet upphävdes av staten. Problemen kvarstår dock och därför gör vi nu istället en skärpning i våra lokala bestämmelser. Förhoppningsvis får vi stöd från länsstyrelsen den här gången, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Kommunen vill också begränsa tiden för användning av fyrverkerier utanför Växjö centrum på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton samt därpå följande dag till 18.00-03.00. De regler som gäller nu är från klockan 12.00 till 03.00. Dessutom utökas förbudet mot användandet av fyrverkerier närmare än 200 meter från centrallasarettet till att även omfatta kyrkogårdar och begravningsplatser.

Förslaget tas upp på kommunstyrelsens arbetsutskott den 26 januari. De nya skärpta bestämmelserna, ska efter beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, också prövas av länsstyrelsen.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons