Annons

Växjö kommuns svar på kritiken

Växjö • Publicerad 17 juli 2018
Pernilla Torneus.Foto: David Färdigh

Skolinspektionen har fått gripa in mot en låg - och mellanstadieskola i Växjö där en elev har haft mycket frånvaro under flera år.

Annons

Skolan har accepterat elevens höga frånvaro och bedömt den som giltig, en frånvaro som har varit hög redan sedan eleven gick i första klass. Skolinspektionen anser dock inte att frånvaron har varit giltig och menar att Växjö kommun har gjort för lite. Skolinspektionen kritiserar Växjö kommun och kräver att en utredning ska inledas om varför eleven har haft så stor ogiltig frånvaro samt se till att elevens utbildning tillgodoses.

Utbildningsnämndens ordförande Pernilla Torneus svarar nu till VXOnews på kritiken från skolinspektionen.

– Vi tar det här på största allvar, det är väldigt allvarligt när barn inte är i skolan och vi måste kolla upp vad som har gått och blivit fel, säger Torneus och fortsätter:

– När jag tittar på den specifika anmälan kan man konstatera att skolan har gjort en tolkning av frånvaron och skolinspektionen en tolkning.

Torneus menar att riktlinjerna nu ska vara med lättolkade.

– Som jag har förstått det har det här pågått i ganska många år och det är egentligen först från och med i början av detta året som vi har skärpt upp riktlinjerna och blivit tydligare. Så det har kanske inte varit helt lätt för rektorn att veta hur man ska göra i fallen, för de är ofta ganska komplicerade. Men nu enligt de nya riktlinjerna ska det vara mycket lättare, så det inte blir fel.

Alexander Jepsen
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons