Annons

Växjö satsar på unik mat

Växjö • Publicerad 13 maj 2019 • Uppdaterad 10 juni 2021
Foto: Sofia Herbertsson, Växjö kommun

Äldre inom omsorgen i Växjö kommun erbjuds timbalkost. Det är mat som konsistensanpassas och formas så att den ser ut som den ordinarie maträtten. Timbalkost innebär mat för personer med tugg- och sväljsvårigheter.

– Vi äter 70 procent med ögat och därför är inte bara smaken viktig, utan även utseendet spelar en stor och viktig roll för hur vi upplever matens smak. Det här nya sättet att jobba innebär att det tar lite längre tid att göra timbalerna men det blir inte dyrare, säger Sofia Herbertsson, enhetschef måltidsorganisationen i Växjö kommun.

Köket på Älgvägen ska från och med den 1 juni laga samtliga timbaler till de äldre som har den typen av kost i kommunen. Andra kommuner i Sverige har också visat intresse och vill att Växjö ska utbilda deras medarbetare.

Timbal med kyckling, potatis och sparris.
Timbal med kyckling, potatis och sparris.Foto: Sofia Herbertsson, Växjö kommun
Timbal med kalops.
Timbal med kalops.Foto: Sofia Herbertsson, Växjö kommun
Timbal med biff och potatis.
Timbal med biff och potatis.Foto: Sofia Herbertsson, Växjö kommun
Foto: Sofia Herbertsson, Växjö kommun
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons