Annons

Växjö station och kommunhus tilldelas miljövänligt guldcertifikat

Växjö • Publicerad 23 oktober 2020
Växjö station och kommunhus.
Växjö station och kommunhus.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Växjö station och kommunhus kvalificerade sig i torsdags till certifieringen ”Miljöbyggnad guld”. Miljöbyggnad guld är den högsta miljöcertificeringen en byggnad kan få.

Certifieringen ges till byggnader som har en uttalad miljöprofil och uppnås efter att kvalitén i byggnationen och driften i huset säkerställts.

Annons

– Det här är ett bevis på Växjö kommuns högt ställda hållbarhetskrav på energieffektiva byggnader med låg klimatpåverkan. Vi ska vara stolta över att vi bygger i trä, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande och ordförande i den politiska styrgruppen för det nya station och kommunhuset.

Men det är inte enbart kommunen som står bakom arbetet som ledde till Miljöbyggnad guld.

– Vöfab har tillsammans med Skanska arbetat för den högsta miljöcertifieringen. Miljöbyggnad guld leder också till lägre driftskostnader och ger förutsättningar för en väldigt bra inomhusmiljö för de som jobbar och vistas i huset, säger Tony Söderena, projektledare för Växjö station och kommunhus.

Dagsljusinsläpp, radon, energiåtgång, fuktsäker byggnation, bra inneklimat och miljögodkända val av byggmaterial (exempelvis trä) är de krav som ställs för att uppnå Miljöbyggnad guld. Allt detta uppnår nu Växjö station och kommunhus.

– Vi är glada och stolta över att en viktig milstolpe för projektet nu har uppnåtts. Vi är väldigt tacksamma över att viktiga frågor som hållbarhet och klimat är högt upp på agendan även för Vöfab och Växjö kommun, säger Hans-Fredrik Helldahl, distriktschef för Skanska i Kronobergs län.

När en byggnad får Miljöbyggnad guld ska certifieringen alltid följas upp och verifieras inom två år för att bli helt klar.

Här saknas innehåll

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons