Annons

Växjö-tjejen Irena Pozar nominerad till ärofyllt pris - ”hon är en ren naturkraft”

Växjö • Publicerad 29 oktober 2020
Irena Pozar.
Irena Pozar.Foto: Lena Gunnarsson

Irena Pozar, från Växjö, är nominerad till ”Årets nätängel media 2020”.

För sjätte året i rad kommer mySafety Försäkringar dela ut priset som en motreaktion mot den allt råare och hårdare tonen på nätet. Prisets syfte är att uppmärksamma och hylla individer och organisationer som motverkar hat och hot på nätet samt bidrar till att göra internet till en tryggare, trevligare och mer inspirerande plats att vara på. Läs om motiveringen till Irena Pozars nominering i faktarutan.

Annons

– I dag vittnar många journalister och andra som arbetar inom media om hur de drabbas av näthat när de utövar sitt yrke. Det är ett allvarligt hot mot demokratin och därför känns det så viktigt att dela ut Årets nätängel media. Finalisterna är hjältar som står i frontlinjen, aldrig låter sig tystas och kämpar mot det digitala hatet, säger PA Prabert, vice koncernchef på mySafety Försäkringar.

Vinnaren presenteras 22 november.

Fakta

Nominerade och motiveringar

Trolljägarna” - Strix Television samt programledarna Frida Boisen och Robert Aschberg

I över sex år har Robert Aschberg, nu sida vid sida med journalisten och författaren Frida Boisen,g ått i täten för att röja anonyma nättroll. Trots att de själva och deras familjer sundtals möts av samma mörka hat och hot som hämnd, fortsätter de kampen. ”Trolljägarna” är ett bevis på ett av vår tids viktigaste samhällsprogram - för att kunna få till en förändring i kampen mot näthat. Nu.

Mina och Magnus Dennert - för boken ”Tystnadens torn”

Det är inte många som har större erfarenhet av att leva under hot från organiserade högerextremister och att dagligen utsättas för hatstormar än det här nominerade paret. Minna och Magnus Dennert har tagit sin verklighet från att vara centralfigurer i anti-näthatrörelsen #jagärhär och skrivit en roman som ger en viktig och initierad skildring av vilka starka och farliga krafter som härjar därute.

Emma Frans och Agnes Wold

Under pandemin har debatten ofta varit hård och polariserad och näthatet ständigt närvarande i sociala medier. I en tid präglad av stor osäkerhet och rädsla har Emma Frans och Agnes Wold varit sansade röster som stått upp för god ton, fakta och vikten av att lyssna på andras argument.

Irena Pozar

Irena Pozar är en ren naturkraft som brinner för att granska och göra viktig journalistik för unga under VeckoRevyns paraply. Att mer än varannan ung kvinna i dag varit utsatt för näthat och trakasserier visar hur viktigt Irenas dagliga arbete är. Hon står upp, håller ut och håller aldrig tyst. Efter att själv ha levt under hat och hot för sina åsikters skull, mött troll i rättegång och stämt staten för bristande rättsskydd i frågan, är hennes röst ett viktigt eko från unga millennials i kampen för att sätta stopp för det mörka näthatet.

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons