Annons

Kommunen inför digital snöövervakning

Växjö • Publicerad 12 maj 2021
Foto: Nadia Hagberg

Växjö kommun ska utveckla nya lösningar för snöröjning, halkbekämpning och uppvärmning av fastigheter.

Kommunen har genomfört en upphandling om innovationer och vinnare blev Klimator AB och Winniio AB.

Annons

Tillsammans med företaget Klimator AB kommer Växjö kommun utveckla en ny digital tjänst för optimering av snöröjning och halkbekämpning. Snöröjningen och halkbekämpningen ska bli behovsanpassad där rätt insatser sätts in på rätt ställe.

Tanken är att spara in arbetstimmar genom att övervaka snön och halka via kameror och sensorer istället för att personal ska åka ut på plats för en bedömning.

Samtidigt ska kommunen tillsammans med Winniio AB starta ett projekt för att med bland annat AI-teknik kunna reglera värmen i kommunens fastigheter. Med hjälp av digitala lösningar ska fastigheterna få en jämnare uppvärmning.

– Det går åt mycket energi att värma upp till exempel skolor. Med en ny lösning får vi en mer energisnål uppvärmning av våra fastigheter och en jämnare värme. Det bidrar till trivsel för de som använder fastigheten och är en stor vinst för klimatet, säger Christer Carlsson, vd på kommunala fastighetsbolaget Vöfab.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons