Annons

Växjö vill satsa på 5G i nya stadsdelen

Växjö • Publicerad 22 februari 2021
Foto: Olof Elfverson

Under de närmaste åren ska Växjös nya stadsdel Bäckaslöv växa fram. Nu vill Växjö kommun och Wexnet satsa på att bygga ut infrastruktur för 5G för hela området.

– Bäckaslöv ska vara en attraktiv plats för invånare och företag. Ett steg i detta är att bygga ut en infrastruktur för 5G. Som kommun har vi möjlighet att jobba proaktivt för att underlätta utbyggnaden och att göra det attraktivt för nätägare att etablera sig i Växjö. Med en gemensam 5G-strategi får vi tydliga spelregler för alla involverade aktörer samtidigt som vi skapar förutsättningar för en attraktiv företagsmiljö, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M) i en kommentar.

Annons

Kommunen vill nu ta fram en strategi för utbyggnaden av ett 5G-nät i området. Strategin beräknas vara klar i december och ska bland annat innehålla en utbyggnadsplan för ledningsnätet i området och förslag på lämpliga placeringar för master.

Fakta

Om 5G

Utöver högre hastigheter och bättre kapacitet än befintliga nät har 5G möjligheter för industrier, företag och invånare. Genom 5G skapas möjligheten att på ett mångsidigt och energismart sätt koppla samman föremål, maskiner och system med varandra, vilket på sikt kan möjliggöra nya tjänster.

5G-tekniken kommer på sikt ersätta 2G och 3G och använder så kallade adaptiva lober, vilket innebär ett nät av små master som kan sättas på till exempel husfasader och belysningsstolpar.

Fakta: Växjö kommun

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons