unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Växjöbo samlar 8 000 personer till bojkott av Black Friday

.
.
Foto: Kajsa Kettil

Black Friday är en av årets största shoppingdagar. Men de senaste åren har kritiska röster höjts mot köphysterin och överkonsumtionen.

Ungdomsförbundet Fältbiologerna engagerar sig i kampanjen En köpfri dag, som uppmanar till bojkott mot Black Friday. Över 8000 är med i det gemensamma eventet på Facebook och en av initiativtagarna är Evelina Szamosi, som bor i Växjö och sitter i Fältbiologernas riksstyrelse.

– Shoppinghets och överkonsumtion är stressande och leder både till enorma utsläpp och till exploatering av värdefull natur. Att istället för Black Friday välja en köpfri dag är bra både för hälsan och klimatet, säger Evelina Szamosi, styrelseledamot i Fältbiologerna.

En köpfri dag infaller samma dag som Black Friday och under 24 timmar köper deltagarna inget alls, utan handlar genom att inte handla.