Annons

Växjöbo utsatt för utpressning på nätet

Växjö • Publicerad 29 oktober 2018
Foto: Lennart Ernstsson

Under de senaste månaderna har tusentals svenskar drabbats av utpressningsmejl där bedragare hävdat att de har bevis för att personen har porrsurfat på nätet. Avsändaren har därefter krävt mottagaren på pengar med hotet att avslöja porrsurfandet för familj och vänner om denna inte betalar.

– Det är tusen och åter tusen svenskar som har fått den här typen av utpressningsmejl. Det har pågått under en längre tid men har ökat stort efter sommaren. Jag har dock inga särskilda siffror för Kronoberg, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel till Smålandsposten.

Annons

Enligt en person i Växjö, som tidningen har varit i kontakt med, krävdes han på 897 dollar vilket motsvarar omkring 8 200 kronor.

– Bedragarnas syfte är ju att man ska känna sig utpressad och tvingad att betala. Men jag förstod att det var en bluff och tänkte absolut inte föra över några pengar. Jag ringde 114 14 för att polisanmäla, men gav upp efter tio minuters köande, säger Växjöbon till Smålandsposten.

Enligt Robert Loeffel ska man inte svara på dessa mejl utan bara slänga dem.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons