GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Växjöbon Anna gav upp sitt barn

     Foto: David Färdigh

     Efter sex år av grova beskyllningar tog Växjöbon Anna Bergström sitt livs smärtsammaste beslut, att ge upp vårdnadstvisten och därmed förlora sin dotter. Detta skildrar hon i boken Stalkad till galenskap.

     – Det behövs ny lagstiftning för att skydda både barn och föräldrar. Att ljuga och förtala i en vårdnadstvist borde vara straffbart!

     Anna var under sex år indragen i en mycket infekterad vårdnadstvist som kom att innehålla allt värre anklagelser.

     – Sådant som vanligtvis skulle räknas som förtal och falsk tillvitelse accepteras i vårdnadstvister. Det verkar vara okej att vräka ur sig vilka hemskheter som helst. Att bli beskylld för vidriga saker kan knäcka vem som helst!

     För Anna innebar beskyllningarna att hon höll på att drivas in i galenskap.

     – Jag kämpade och kämpade men det blev hela tiden nya förhandlingar i rättssalarna, och ständigt nya anklagelser. Jag kände en fruktansvärd vanmakt. Till sist orkade jag inte mer.

     Anna tog sitt livs svåraste och smärtsammaste beslut, hon gav upp sin dotter.

     – Det kan verka obegripligt men jag var på väg att gå under. Beslutet var också för min dotters skull. Hon mådde fruktansvärt dåligt och behövde få lugn.

     Kampen och händelseförloppet skildrar hon i boken Stalkad till galenskap som kom ut i somras och som väckt många reaktioner. Med boken vill Anna belysa vad hon anser är brister i rättssystemet, framför allt när det gäller vårdnadstvister.

     – Det borde vara straffbart och förtala även i en vårdnadstvist. För både barnens och föräldrarnas skull behövs en ny kompletterande lagstiftning.

     Anna kommer medverka på Kronobergs Bokmässa i Växjö lördagen den 24 november tillsammans med Bertil Begander, advokat med 25 års erfarenhet av familjerätt och som nyligen kom ut med romanen Svek.

     – Bertils bok baseras på verkliga händelser och visar på rättssamhällets svek.

     För Anna innebar det en jobbig och känslosam process att skriva om traumat att förlora sin dotter, men hon menar samtidigt att det var nödvändigt för att kunna få ut sitt budskap.

     – Nästa steg nu är att börja föreläsa om mina erfarenheter. Jag berättar gärna för exempelvis socionomer, sjuksköterskor och polisstudenter om bristerna i rättsväsendet och vilka förödande konsekvenser det kan få för både barn och föräldrar.

     Läs mer